8+1 tipp az izgalmas online prezentációkért
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. március 01.

8+1 tipp az izgalmas online prezentációkért

Nincs üzleti élet megbeszélések, találkozók és prezentációk nélkül. A jelen helyzetben ezeket úgy kell lebonyolítani, hogy nem állnak rendelkezésre a megszokott offline eszközök. Új megközelítésekre, ötletekre és az online lehetőségek megfelelő kiaknázására van szükség ahhoz, hogy az online prezentáció ne legyen rémálom. Így tarts izgalmas előadást online!

1. Legyen emlékezetes az első pillanattól!

Számít az első benyomás, és ez nem csak az előadóra, hanem magára az előadásra is igaz. Az első néhány perc kritikus, hiszen meghatározza az alaphangulatot. Magabiztosan, technikai bakik nélkül és a figyelmet rögtön felkeltve kell belevágnod! Egy jó kezdés olyan lendületet adhat a prezentációnak, amely jó ideig kitart – még a kevésbé izgalmas statisztikák, üzleti adatok és száraz információk ismertetése alatt is.

2. Stabil technikai háttér

Ha otthonról tartasz előadást, háromszor is ellenőrizd le, hogy minden jól működik-e! A gyors internet, a jó minőségű képet közvetítő webkamera és a recsegésmentes mikrofon elengedhetetlen. Ha egy videóhívás során technikai problémákkal kell foglalkoznunk, a közönség elunja magát, az előadó pedig összeszedetlennek tűnhet.

3. Kösd le a közönséged figyelmét!

Egyértelmű, hogy könnyebb követni egy olyan előadást, amely szórakoztató. Attól még, hogy rengeteg fontos információt adsz át, a prezentációnak nem kell száraznak és unalmasnak lennie. Számos eszköz áll rendelkezésre, hogy szórakoztató elemekkel egészítsd ki az előadást, anélkül, hogy szakszerűtlenné tennéd.


Visuals / Unsplash

Minél inkább bevonod a közönséget, annál nagyobb lesz az elkötelezettségük a márkád, ügyed, témád iránt. Egyszerű egyenlet ez, amelynek középpontjában az interaktivitás áll.

A modern technológia hatalmas könnyebbséget jelent ebben. Az online kapcsolatok között nem állnak fizikai határok, így akár olyan emberekkel is kommunikálhatunk, akik külföldön élnek. A közönség tagjai pedig könnyen felkapcsolódhatnak saját eszközükkel egy-egy interaktív platformra, ahol kérdéseket tehetnek fel vagy szavazhatnak valamilyen témakörben. És ezzel el is érkeztünk a következő tippünkhöz.

4. Bocsásd szavazásra!

Az élő közvélemény-kutatás hihetetlenül hatékony eszköz a közönség azonnali bevonására. A retorikai kérdésektől eltérően a szavazások arra ösztönzik a résztvevőket, hogy ne csak meghallgassák a kérdéseket, hanem valóban elgondolkodjanak a válaszon. Sőt, egyfajta mentális szünetet jelentenek, amely alatt a közönség pihen, hiszen mást csinál, mint eddig, így pár perc múlva újra az előadásra tud koncentrálni. Ha mindenkit bevonsz egy kérdés megválaszolásába, és erre reflektálsz is, beépítve a válaszokat prezentációnkba, azzal olyan csoportos élményt hozol létre, amely erősíti a bevonódást és építi a közösségünket.


Sli.do

5. A vizualitás a kulcs

A szavak segítenek az információátadásban, a vizuális eszközök azonban mesélnek is. Használj olyan grafikákat és képeket, amelyek illenek a prezentációd stílusához és a kommunikációs stratégiád is erősítik! A képernyőképek segítik a megértést, az illusztrációk és a rövid videók pedig fenntartják a figyelmet.

6. Ne bonyolítsd túl!

A túl sok szöveget tartalmazó diák zavarosak és nehezen olvashatók. Rosszabb esetben az emberek nem sok mindenre emlékeznek abból, ami rajtuk van. A diákat az adott téma rövid összefoglalására használd! Egy egyszerű címsor és három-négy pont elég ahhoz, hogy a takeaway információk megmaradjanak. Később a csapat újra áttekintheti az előadást, ezek a rövid diák pedig remek emlékeztetőként szolgálnak majd. Ha egyszerű, mégis látványos bemutatót szeretnél, próbálj ki új online prezentációkészítő felületeket!

7. Adj teret az új ötleteknek!

Ha olyan megbeszélésre készülsz, amely során új ötletekkel kell előállnotok vagy megoldásokat kerestek valamilyen problémákra, nem elég, ha hosszú időt szánsz rá, és hagyod, hogy a csapattagok maguktól vessék fel ezeket. Előre megtervezett, konstruktív folyamatokra van szükség ahhoz, hogy a meeting termékeny legyen.


William Iven / Unsplash

Olyan rendszert dolgozz ki, amely lehetővé teszi, hogy bárki felvessen egy-egy új témát, ötletet vagy projektet – már a meeting előtt! Ez lehet például egy felhő-alapú rendszer, amelyhez mindenki hozzáfér. Tervezd meg, hogyan haladtok majd, melyik ötlettel foglalkoztok először, és hogyan tehetnek fel kérdéseket, fűzhetnek hozzá kommenteket a csapat tagjai!

8. Nem csak lineárisan és frontálisan lehet

A Prezi szakértői egyetértenek abban, hogy a Prezi valódi ereje abban rejlik, hogy nem lineárisan mesél el egy történetet. Ahelyett, hogy diáról diára lapoznánk, megmutathatjuk a témák közötti kapcsolatokat.

Ez nem csak a Prezinél van így. Ha például szavazásokat építesz be az előadásba, hagyhatod, hogy a közönség vezesse a véleménynyilvánítást – válasszák ki ők, melyik témába vágjatok bele először! Vagy keress új formákat, előadásmódokat, egyedi megoldásokat, amelyek felkeltik a résztvevők figyelmét!

+1 Bízd profikra!

A fenti pontok mindegyikét – és még többet is – megvalósíthatod üzleti megbeszéléseid során, ha csomagjaink közül választasz. A részletekért töltsd le tájékoztatónkat!

 

Üzleti meetingek, másképp

Prezentációnk azoknak szól, akik elköteleződtek amellett, hogy 2021-ben a legtöbbet hozzák ki online rendezvényeikből. Legyen szó partnertalálkozóról, értékesítőknek tartott ciklusnyitóról vagy akár egy szakmai kerekasztalról, rendezvényes csapatunk felkészült a kihívásra

 

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. március 01.

Iratkozz fel hírlevelünkre!