A jövőben is fontos lesz a márkaaktivizmus
Vissza a cikkekhez
2021. március 04.

A jövőben is fontos lesz a márkaaktivizmus

A járvány az emberi tevékenység szinte minden formájára kihatott. Munkánk, magánéletünk és a fogyasztói szokások is mind mélyreható változásokon mentek keresztül. Valószínűleg soha nem lesz ugyanolyan az életünk, mint volt. Ugyanakkor a világ különböző pontjain tüntetések kezdődtek és kaptak lángra.

A fogyasztók többet akarnak, a márkák pedig nem lehetnek tétlenek

Természetesen az üzleti szektort sem hagyta érintetlenül az elmúlt időszak. A feszültség és a problémák kézzelfogható kiélesedése újfajta tudatosságot teremtett a fogyasztókban. Többet várnak el az általuk támogatott márkáktól, mint korábban: közös társadalmi felelősséget követelnek. Számos márkát érte felkészületlenül ez az új igény, ők kissé késedelmes változtatásokat hajtottak végre imázsukban. Mások megpróbálták követni az online aktivizmus trendjeit, ennek eredménye pedig az lett, hogy opportunistának könyvelték el őket.


Triplepundit.com

A fogyasztói trendek változásai azonban azt jelentik, hogy a márkaaktivizmus jelentősége megnőtt. És ez valószínűleg a pandémia után is így marad.

De mit jelent ez a márkád számára?

A fogyasztók és a márkaaktivizmus kezdete

Az Y és a Z generációt sokáig passzívnak és kényelmesnek ítélték meg az idősebbek, akik elbújnak okostelefonjaik és számítógépeik mögött. 2020 volt az az év, amikor ez a jellemkép teljesen megváltozott. Igen, ezek a generációk idejük nagy részét online töltik, de ez nem azt jelenti, hogy nem képesek ezen a platformon keresztül változásokat generálni.

Jó példa erre a közösségi média használata a tüntetések során. Ezek a platformok kritikus kommunikációs eszközt jelentettek a különböző mozgalmak számára. A földrajzi helymeghatározástól a hashtageken keresztüli a hírterjesztésig. A közösségi média ma már egészen mást jelent, mint egy weboldal, ahol újra kapcsolatba léphetsz a volt középiskolai osztálytársaiddal.


Katie Rodriguez / Unsplash

Ezek a generációk egyre jobban tudatában vannak azoknak a kritikus kérdéseknek, amelyekkel a világ napjainkban szembesül. Ráadásul tudják, hogy a változás saját életükben kezdődik, és ez a szemlélet az, ami utat nyitott a fogyasztói aktivizmus előtt.  A pénztárcánkkal is szavazunk, a vásárlásaink tehát a változás eszközei lehetnek. Az ilyen típusú fogyasztók nem elégszenek meg az olyan üres PR-taktikákkal, mint a személyre szabott üzenetek és a szívből jövő bocsánatkérések; azt akarják, hogy az általuk kedvelt márkák kézzelfogható módon tegyenek a társadalmi változásokért.

Mit jelent ez a márkád számára?

Ezt nem fenyegetésként, hanem a fogyasztók és a márkák közötti együttműködésre való ösztönzésként kell értelmezni. A kapitalizmus térhódítása nem jelenti azt, hogy az emberek ne akarnának célokat és értelmet az életükben. A jelenlegi események ezt még világosabbá tették. Valószínűleg nem szeretnék elveszíteni a fogyasztási szokásaik nyújtotta kényelmet, de elvárják, hogy szeretett márkáik velük fejlődjenek.

Hogyan készülj fel a márkaaktivizmus korára?

Az első dolog, amit minden márkának meg kell értenie, hogy a márkaaktivizmus nem arról szól, hogy mit mond, hanem arról, hogy mit tesz. Nagyon könnyű követni bizonyos trendeket. De ha egy márka új társadalmi vagy környezettudatos gyakorlatokat kíván beépíteni a működésébe, azoknak mérhetőnek kell lenniük. Ehhez pedig időre, tervezésre és erőforrásokra van szükség.


Francois Le Nguyen / Unsplash

A márkaaktivizmus tehát nem egy PR mutatvány vagy egy marketing lehetőség; sokkal inkább arról van szó, hogy meghatározzuk, hogy hogyan járulhatunk hozzá a nagyobb jóhoz.

Vizsgáld meg a szervezeted értékeit és jelenlegi helyzetét. Alkalmas a márka arra, hogy belemerüljön az aktivizmusba? Győződj meg arról, hogy a tevékenység idővel számszerűsíthető eredményeket fog hozni! Ebben áll a különbség a szavak és a cselekedetek között.

A világnak mindenképpen alapvető változásokra van szüksége, különösen az üzleti élet és a kereskedelem terén. A fogyasztók tudatában vannak a társadalmi és környezeti kérdéseknek. Törődnek velük, és elvárják, hogy az általuk fogyasztott márkák is ezt tegyék.

A márkaaktivizmus sokkal több, mint egy vállalati kommunikációs feladat; tervezést és mérhető eredményeket igényel. A társadalmi innováció és a fogyasztói tudatosság a mozgatórugója a márkák átalakulásának, ezt tartsuk szem előtt!

Forrás: triplepundit.com

Vissza a cikkekhez
2021. március 04.

Iratkozz fel hírlevelünkre!