„A Planteen az a hely, ahol a szépség, az ízek és a fenntarthatóság nap mint nap találkoznak” – olvasható a kantin weboldalán. A vegán étkezde, kávézó és catering cég pontosan azt kínálja, ami egy corporate rendezvény megszervezésekor számunkra is elsődleges: a vendégekben hagynak nyomot, nem pedig a bolygón. Federikával, a Planteen ügyvezetőjével és Balázzsal, a cég event és catering managerével beszélgettünk.

 

Hogyan indult el a Planteen-projekt?

Federika: Eredetileg a REALSchool Budapest nemzetközi iskola menzájaként dolgoztunk, azon, hogy a gyerekeknek jó ételeket főzzünk, és mellékes volt az, hogy ezek vegán ételek. Borzasztó nagy kihívás volt, nem azért, mert nem jól főzünk, hanem, mert ez egy óriási szemléletformáló feladat. A következő lépés az volt, hogy ne csak a gyerekeknek főzzünk, hanem azoknak is, akik itt dolgoznak mellettünk, a Graphisoft Parkban. Pár hétre rá pedig megnyitottuk az éttermet másoknak is, majd elkezdtek érdeklődni a cégek is. Megláttuk a szemléletformálási lehetőséget a cateringben, hiszen így még több emberhez el tud jutni az üzenetünk, és mindig ez az origó, ez motivál minket. Akkor döntöttünk úgy, hogy erre ráfekszünk, és ekkor jött Balázs is a képbe, 20 éves rendezvényes tapasztalattal a háta mögött.

Balázs: Mindenképpen olyan helyet kerestem, ahol növényi alapon készülnek az ételek. Túl voltam egy nem tudatos életmódváltáson, ami ekkorra már tudatossá vált. Elkezdtem kutatni, utánajárni a témának. Gyerekkorom óta állatbarát vagyok, most pedig előtört belőlem az empátia – rájöttem, hogy nem értem, hogy lehet a kutya és a borjú között különbséget tenni. Már nem akartam olyan helyen dolgozni, ahol képbe jön a hús, az állati eredetű alapanyagok.

 

Mit kapnak azok az emberek és cégek, akik úgy döntenek, hogy a Planteen-t választják?

Federika: Amit mi csinálunk, az nagyon más. Főleg a fingerfood vonalra és a vállalati megrendelőkre feküdtünk rá. Soha nem az a célunk, hogy térítsünk, hanem az, hogy az emberek próbálják ki a vegán ételeket, tapasztalják meg az életmódot, és döntsék el ők maguk, hogyan tovább. Ez nem egy szekta. A Planteen egyszerűen a jó ételek élvezetéről szól, amik ráadásul egészségesek. A vendégeink 90%-a vegyes táplálkozású, ide nem a megrögzött vegánok járnak, hanem azok, akik itt dolgoznak vagy élnek, és szeretik, amit főzünk.

Balázs: A mi ételeink nem csak húsmentesek, hanem az íz, a beltartalom, az ásványi anyagok mind hozzájárulnak ahhoz a csomaghoz, ami egy élményként jelenik meg a vendégeink előtt.

Federika: Emellett nagyon fontos számunkra a szemléletformálás. Ez nem egy étterem, hanem egy kantin, az emberek ide rendszeresen járnak, így sokkal nagyobb hatással vagyunk a mindennapjaikra. Rendezvényeken pedig, ha valaki igazán jót eszik, az át tudja formálni a vegánsággal kapcsolatos véleményét, és lehet, hogy legközelebb otthon is növényi alapú ételt fog főzni. Ez pedig hatalmas siker.

Balázs: Nem mellesleg, környezettudatos döntés is nálunk étkezni.

 

A húsmentesség mellett mit tesztek még a fenntarthatóságért?

Federika: Ha Pesten belüli a helyszín, teherbringás futárral szállítunk. Nem csak az ételeink környezetbarátak, hanem az edények, dobozok, és minden eszközünk, műanyagot egyáltalán nem használunk. Amit tudunk, újrahasznosítunk. A maradékot, pedig vagy odaadjuk a vendégeknek, vagy eladományozzuk.

 

Miért jó egy cégnek, ha a vegán catering mellett dönt egy rendezvényén? Van erre munkavállalói igény?

Federika: Azt látjuk, hogy nagy igény van rá, hiszen így minden igényt ki tudnak elégíteni a munkáltatók. Egyre több embernek van valamilyen ételérzékenysége, tojás, tej, glutén, stb. Ők nagyon örülnek, ha nekik kedvez a cégük. Hihetetlenül pozitív a munkavállalói jólét szempontjából ez az inkluzív megközelítés. És persze kézzelfoghatóan csökkenthetik a rendezvényük lábnyomát.

Planteen_event_catering

Balázs: Illetve még egy dolog: mi nyugattól keletre vagyunk. Tehát sokszor a vezetők kérésére dolgoznak a leányvállalatok velünk, hiszen külföldön sok helyen már ez az alap.

 

Milyen nyugati trendeket láttok még, amik lassan nálunk is terjedni kezdenek?

Balázs: A másik trend egyértelműen a generációs váltás. A fiatalok már más aspektusból vizsgálják a jövőjüket, és ezek a feltörekvő generációk már most betöltenek olyan pozíciókat, ahol nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra.

Federika: De egyébként nem csak a 20 évesek nyitott a tudatosabb étkezésre. Ők azok, akik inkább a szemlélet miatt, de a 35-50 év közöttiek pedig az egészségük miatt azok. A cégek közül elsősorban a multik keresnek most minket, illetve azok a szervezetek, akik valamilyen módon a jóléthez, tudatossághoz kapcsolódnak. Sok nonprofit szervezettel dolgozunk együtt. És szerencsére egyre bővül itthon is a paletta.

 

Mit szólnak mindehhez a húsevő dolgozók?

Balázs: Általánosságban nagyon érdeklődőek az emberek, sokat hallom, hogy „én azt gondoltam, hogy a vegánok füvet rágnak meg salátalevelet esznek. Nem gondoltam volna, hogy így is lehet!” Pedig annyira egyszerű jó alapanyagokból jókat főzni.

Planteen_catering

Federika: A férfiak általában nehezebben nyitnak. Bár nemrég egy hajón a konyhánkon volt az afterparty, ahol a vendégek a séfünket faggatták, és ezen a rendezvényen 90%-ban férfi vendégek vettek részt. Nagyon jó beszélgetés alakult ki. Pedig általánosságban inkább a nők nyitottak a vegán életmódra. És persze vannak olyanok is, akik egyáltalán nem azok.

 

Őket mi akadályozza abban, hogy nyissanak?

Balázs: A tudatlanság…

Federika: És a félelem az ismeretlentől. Úgy tesznek fel kérdéseket, hogy az egy kicsit támadás is, nem figyelnek valóban a válaszra. Ráadásul sok helyen rossz a vegán étel. Egy megrögzött húsevő ember szerintem soha nem fog magától elmenni vegán étterembe, de ha mondjuk egy barátja ráveszi, hogy megkóstolja, és eszik egy rosszat, akkor soha többé nem fogja kipróbálni.

Balázs: Igen, sok cég meglovagolja ezt a hullámot, a haszonszerzés miatt, de nincs mögötte elkötelezettség. Ők elbillentik a másik irányba ezt az amúgy is nehezen mozdítható mérleget.

Federika: Egyébként sok olyan rendezvényünk van, ahol, ha van rá igény, akkor tartunk egy edukatív előadást a témáról. Általában executive séfünkkel, Zsolnay Gergellyel az élen, aki megnyerte idén az Év Mentes Séfje díjat, és egyébként kertészmérnök, dietetikus és szakács is, így elég átfogó tudása van.

 

Milyen kérdések szoktak ilyenkor felmerülni?

Balázs: Sokszor felmerül, hogy lehet-e elég fehérjét bevinni hús nélkül. Én növényi étrenddel lefutottam az ultra-Balatont, pedig előtte én sem hittem el, hogy ez lehetséges, hiszen abban a generációban nőttem fel, ahol meggyőződés volt, hogy a húsban van az erő.

Federika: És azt is tudatosítjuk, hogy az nem fenntartható, ha mindig avokádót vagy külföldön őshonos superfoodokat eszünk, hiába divatosak most ezek. Pedig magyar superfoodok is vannak. Most épp a Felelős Gasztrohőssel dolgozunk egy helyi superfood-kampányon: ők bemutatják az alapanyagokat, mi pedig beépítjük ezeket a heti menübe.

 

Milyen tanácsot adnátok annak, aki most ismerkedik a vegán életmóddal?

Balázs: Nekem mindig hobbim volt a főzés, új dolgokat találtam ki, sosem követtem receptet. Kell szerintem egy érdeklődést, lelkesedés ez iránt. Szánj rá időt, főzz maradékból, fedezz fel új dolgokat!

Federika: Nagyon limitált élelmiszereket használunk, mindenki mindig ugyanazokat veszi. Ne ragadj le az uborka-paradicsom-avokádó hármasnál! Ha érdekel a főzés, és nem akarsz egysíkúan enni, figyelve a szezonalitásra és a helyi termékek közül válogatva rengeteg különböző zöldséget vehetsz. Ami nagyon demotiváló, ha egyszerűen elhagyod a húst, és marad a tányéron a köret és a zöldség. Ezt nagyon könnyű megunni és feladni. Próbáld ki a karfiolt, a céklát, a különböző gombákat! Legyél kreatív!

Balázs: Amit eddig vacsorára ettél, felezd meg, és pótold ki nyers zöldséggel. A drasztikus változtatás szerintem sosem visz előre. De ha a tányérod fele zölddel van megpakolva, azzal nagyon sokat segítesz a szervezetednek – és a bolygónak is.