Együtt a kevesebb hulladékért – az EWWR projekt

Együtt a kevesebb hulladékért – az EWWR projekt

A több mint 10 éve megalakult LIFE+ program keretében működő European Week for Waste Reduction kezdeményezés, számos országban fut - 2012 óta Magyarországon is bevett, hogy november végén egy hetet a hulladékmentesség jegyében tölt el a fenntarthatósággal foglalkozó közösség.

A kezdeményezés önkénteseket fog össze és biztat, hogy találjanak ki új megoldásokat és programokat a hulladék csökkentése érdekében. Nem csak a hulladékpiramis legfelső szintjével, a megelőzéssel foglalkozhatnak, hanem az újrahasználattal és az újrahasznosítással is.

A kampány elsősorban lakossági ötletekkel szolgál, melyek között akad figyelemfelkeltő filmvetítés, iskolai feladatok készítése, minikampányok indítása mikrokörnyezetünkben, de öko-desing tervezése is. A paletta igen széles, ráadásul bárki beszállhat saját ötletével is.

Akár oktató jellegű kisfilmet is készíthetnek az önkéntesek.

Magánemberként tehát izgatottan várjuk a különböző programokat, azonban cégként is részt veszünk a hulladékcsökkentésben, és nem csak ezen a héten. Az edukáció és a probléma beemelése a köztudatba az egyik alapkövünk, emellett az irodában, illetve céges rendezvényeinken is törekszünk a hulladékmentességre. Számunkra az a leghatékonyabb megoldás, ha cégvezetők figyelmét hívjuk fel arra, hogy zero waste is lehet, kompromisszumok nélküli, minőségi munkát végezni, hiszen mi is így dolgozunk – ők pedig minden munkatársukra hatással vannak, így tud terjedni az a nézőpont, ami egy tudatosabb jövőhöz vezet. Az edukáció mellett pedig az Európai Hulladékmentes Héthez hasonló, cselekvésösztönző programok is hozzájárulnak, hogy ne csak felfedezzük a helyes utat, hanem el is induljunk rajta. Kövessétek a projektet, hátha ti is tanultok belőle valamit, mi így is teszünk!

Vissza a cikkekhez
2020. november 17.

Iratkozz fel hírlevelünkre!