Esettanulmány: Vitorlásverseny fenntarthatóan
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. július 09.

Esettanulmány: Vitorlásverseny fenntarthatóan

Az óceán és a klíma kéz a kézben járnak, nemcsak a természetben, hanem a The Ocean Race fenntarthatósági programjában is, mely a Racing with Purpose nevet kapta. Az éghajlat-pozitív verseny gyakorlati megközelítéseiről Meegan Jonesírt cikket nem rég, ezt hoztuk el nektek. Mert az ördög a részletekben rejlik.

Mi is az az Ocean Race Europe?

Az Ocean Race Europe egy háromhetes vitorlásverseny volt, mely 2021. május-júniusában zajlott, 4 megállóval, illletve, ha a prológot is számítjuk, akkor héttel. Négy csapat versenyzett a Litvánia és Svédország közti szakaszon, és a résztvevők újracsoportosítása után 12 együttes indult Franciaország és Olaszország között.

Körülbelül 100 fős szárazföldi személyzet segítette a szervezők és a csapatok munkáját, és ugyanennyi versenyző vett részt az eseményen.

Mint azt tudjuk, a nemzetközi események esetén a logisztika az egyik legfontosabb környezeti tényező. A szervezők hatalmas erőfeszítéseket tettek azért, hogy a személyzetet és a felszerelést a lehető legkevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával juttassák el egyik megállóból a másikba.

Figyelembe véve a szoros ütemterv szerinti időt és az emberek számát, feltérképezték az összes lehetséges utazási lehetőséget. Meegan Jones szerint semmi sem izgalmasabb ennél a feladatnál! Vonatokat, buszokat, teherautókat kerestek, melyek a teljes felszerelést és az összes személyzetet szállítani tudják, sőt még charter járatokat is megnéztek, hogy összehasonlítsák ezeket az opciókat a repüléssel.

Végül a timing, a személyzet mozgatása, a Covid és az üvegházhatású gázok tekintetében a leghatékonyabb megoldás az volt, hogy minden csapat számára két ember vitte autóval a felszerelést, a személyzet többi része pedig repült a megállók között. „Hidd el, kiszámoltuk” – írta Jones.

„A lehető legeredményesebbek akartunk lenni, ezért csapatonként 5 főre korlátoztuk a legénység számát és a szervezők listáját is lerövidítettük, amennyire csak lehetett. Így végül 30 ember utazott a genovai fináléra.”

Körülbelül 250 tonnára becsülték előzetesen a The Ocean Race Europe ÜHG-kibocsátását. Ennek negyede köthető a szervezőcsapathoz, a fennmaradó háromnegyed pedig a csapatok részvételéből származik.

A cikk írásának pillanatában a valós adatokat még kalkulálták, de úgy tűnt, a becslések nagyjából helyesek voltak. A repülőutakon és az egyéb utazási módokon felül a szállodai éjszakákat, a hajók üzemanyagát, a helikoptereket és a versenyfalukban felhasznált energiát kellett figyelembe venniük.

(Az energia nem szerepel a grafikonon, mivel szinte teljes mértékben megújuló energiaforrásokra támaszkodott az esemény, így elhanyagolható – és a cikk írásakor még nem ismert – a hatás.)

A csapatok is kivették a részüket

Gyakran felmerülő téma a szakmában, hogy a sporteseményeken sokszor a szervezőknek kell megfizetniük a csapatok, a sportolók, és van, hogy a nézők károsanyag-kibocsátását is. A Racing with Purpose filozófia része azonban, hogy tartós változást csak mások bevonásával érhetünk el: mindenkinek részt kell benne vennie.

Ahhoz, hogy valóban klímapozitív lehessen a verseny tehát, a résztvevő csapatokat is arra biztatták a szervezők, hogy vállaljanak felelősséget az éghajlatra gyakorolt hatásuk kiegyenlítésében.

A vitorlás csapatok pedig csatlakoztak a koalícióhoz, mely a Race, a VO65 és az IMOCA együtt állásából jött létre és az ENSZ Sports for Climate Action keretében vállalták, hogy fellépnek az éghajlatváltozás ellen. Ezzel elkötelezték magukat a felelős magatartás, a fenntartható fogyasztás és a környezetvédelmi ismeretek oktatása és kommunikálása mellett.

Kibocsátásból klímapozitivitás

„Ahhoz, hogy klímapozitívak lehessünk, biztosnak kellett lennünk abban, hogy a lehető legjobban követjük nyomon a verseny és a csapatok hatásait, majd természetesen ellensúlyoznunk kellett ezeket az elkerülhetetlen kibocsátásokat” – magyarázta Jones.

A számítást a becslésekre alapozta, majd a folyamatosan érkező adatok segítségével korrigálta a részleteket. Ezután jöhetett az ellensúlyozás.

A csapatok és a szervezet közösen támogattak egy Blue Carbon projektet, mely a madagaszkári mangrove erdők helyreállítását tűzte ki célul. A program nem csak semlegesíti a szén-dioxidot, de az ökoszisztémák regenerációja, a tengeri élet és a helyi közösségek támogatása is része.

Összességében a Race több szén-dioxidot váltott meg, mint amennyit kibocsátott a verseny során, hogy támogassa az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Forrás: Meegan Jones: linkedin.com

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. július 09.

Iratkozz fel hírlevelünkre!