.jpg)
Fenntartható rendezvényhelyszínek
Hova menjünk, ha számít, kit támogatunk a pénzünkkel? Ahogy az üzletekben, a catering összeállításakor és a dekoráció tervezésekor, a rendezvényhelyszínek kiválasztásával is voksolunk. Amellett, hogy ügyfelünk, és saját ars poétikánkat kihangsúlyozó szolgáltatást kapunk, támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, melyek megérdemlik, hogy piac-szinten is egyre ismertebbé váljanak.
Mitől lesz fenntartható egy rendezvényhelyszín?
Természetesen sok megközelítés és definíció létezik arra, hogy mi a fenntarthatóság, mi a három legfontosabb alappillérre támaszkodva indulunk el: a környezeti, a társadalmi és a gazdasági hatások együttes szemlélete tudja a mérleg nyelvét a fenntarthatóság irányába billenteni.
Környezetvédelem
Az energiahatékonyság, a megújuló energiák használata nagyon fontos eleme a fenntarthatóságnak, azonban ha egy helyszín nem újonnan, a fenti szempontokat figyelembe véve épült, csak nagyon nagy ráfordítással, apró lépésenként tud korszerű, megújuló energiára épülő megoldásokat bevezetni. Az energia mellett a víz-és hulladékgazdálkodás újragondolása is alapja a zöld működésnek.
Kiosk Budapest
Társadalmi felelősségvállalás
Minden vállalkozásnak, így az éttermeknek és hoteleknek is kiemelt figyelmet kell fordítani tevékenységük társadalmi hatásaira. Egy fenntartható cég pedig az alapvető kötelezettségeken túl, értékteremtő befektetéseivel és programjaival a helyi közösségek érdekeit tartja szem előtt és proaktívan részt vesz a szűkebb környezete életében. Etikus munkaadóként megfelelő béreket és munkakörülményeket nyújt, megbecsüli és edukálja munkavállalóit.
Jardinette Kervendéglő
Gazdasági aspektus
Gazdasági szereplőként kiemelten fontos a helyi termelők és gazdaságok támogatása, ennek érdekében a fenntartható vendéglátóhelyek kínálatukba minél több szezonális, helyi alapanyagot építenek be. Ezzel csökkentik karbonlábnyomukat és segítik a helyi partneri kapcsolatok kiépülését.
Nem csináljuk a fesztivált
Minden esemény egyedi, így egyedi megoldásokat igényel. A különböző típusú rendezvényeket nem is lehet összehasonlítani: egy fesztivál szellemiségébe úgy is be tudnak épülni a zero waste elvek, hogy a kényelem értékéből áldoznak fel a szervezők, hiszen a vendégek önszántukból választják a fenntarthatóbb megoldásokat, egy üzleti rendezvény esetében azonban nem engedhetünk a kényelemből és a minőségből. Nem várjuk, és nem is várhatjuk el a résztvevőktől, hogy elsődleges szempont legyen számukra a környezetvédelem és fontos kényelmi funkciókról mondjanak le miatta. Ugyanez igaz egy esküvői vagy családi rendezvény esetében is.
A kisebb, családiasabb rendezvényekkel már itthon is könnyebb dolguk van, ha fenntartható helyszín után kutatunk. Számos vidéki apartman és kis családi bio vendégház áll rendelkezésünkre. Ezek a kisebb szállásadók és rendezvényhelyszínek sokszor már az indulásukkor olyan profilt alakítottak ki, mely előtérbe helyezi a zöld megoldásokat. Méretüknél és specializációjuknál fogva könnyebben tudnak megfelelni az olyan követelményeknek, mint a helyi és szezonális alapanyagok használata, vagy élelmiszerpazarlás csökkentése.
Jardinette Kervendéglő
Egy nagyobb szálloda esetében a vezetőségnek már jobban meg van kötve a keze, hiszen számos követelménynek és szabálynak kell megfelelniük. Hazánkban a zöld szálloda kifejezést sokan használják, azonban általában nem jogosan: önmagában az, hogy nem mossák ki minden nap a törölközőket, csepp a tengerben. Szintén nem mentes a profitszerzés hátsó gondolatától az ingyenes biciklikölcsönzés sem: ezért a szolgáltatásért a szállodák pontokat kapnak, melyek összeadódva csillagokként jelennek meg a nemzetközi besorolásban.
Kedvenc helyszíneink
Hoztunk pár olyan helyszínt, amiknek tulajdonosai valóban elköteleződtek a fenntarthatóság mellett. Sajtótájékoztatók, meet-upok, partner rendezvények ideális környezete lehet a hangulatos kerthelyiségtől a fényűző nagyteremig terjedő listánk bármely tagja.
Larus Rendezvényközpont
A Larus rendezvényközpont 700 fő befogadására képes épületét nemcsak fákkal, hanem szőlőültetvénnyel is színesített kert veszi körül. A Larus kiérdemelte a Felelős Gasztrohős Felelős vendéglátóhely minősítését azzal, hogy a három alappillér területein a legjobb megoldásokra törekszik. Saját fűszerkert, mosoda és a szennyvízhőt felhasználó hűtő- és fűtőrendszer működtetése mellett a helyi termelőkkel is szoros gazdasági kapcsolatot ápol.
Czakó Kert
A Czakó Kert & Piacz nem csak vendéglátói tevékenységét zöldíti, másoknak is teret ad: minden hétvégén termelői piacként működik a kert, ahol a helyi termelők árulják friss áruikat.
Jardinette Kertvendéglő
Budapest belvárosában, mégis távol a város zajától. A kerthelyiség igazi oázis, a télikert joggal a vendéglő büszkesége, a belső termek pedig elegánsan visszafogottak.
A télikert
Kiosk Budapest
A Kiosk egy hangulatos, hatalmas tér, természetes alapanyagokból készült berendezése a vadonba repít. Nem csak a légkör természetközeli: a cég kreatív megoldásokkal harcol az élelmiszer-pazarlás ellen.
Füvészkert / Hernyák Birtok Etyek
A Hernyák Birtok rendezvényhelyszíne a Füvészkert egy hatalmas terület, ami kívül-belül zöld. Nem lehet nem hatalmas, tisztító levegőket venni ennyi növény láttán! Egy önfenntartó gazdaságot álmodtak meg alapítói: helyi borászokkal dolgoznak együtt, megújuló energiát használnak, komposztálnak, organikus gazdálkodásuknak köszönhetően pedig vegyszermentes és egészséges ételeket tesznek az asztalra.
Saliris Resort
A Saliris Resort egy komplexum a hotelek monumentalitásával és rendezettségével. Azonban ők nem csak a törölközőmosás hiánya miatt hívhatják magukat zöldnek. Az energiafelhasználástól a biodiverzitás megőrzésén át a vízgazdálkodásig, minden területen kiemelten figyelnek a fenntarthatóságra.
La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont
Elsősorban az energiahatékonyságot tűzte ki maga elé a La Contessa Kastélyhotel, ahogy erről éves összefoglalójában is beszámol a vezetőség. A szálló nemcsak a pihenésre és természetre vágyóknak, hanem üzleti rendezvények lebonyolítására is tökéletes.
Royal Club Hotel Visegrád
A visegrádi szálloda idén már másodszor nyerte el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének díját, így méltán viselheti a Zöld jelzőt. A víz, hulladék és energiagazdálkodás mellett az edukálást is fontosnak tartják.
További felelős vendéglátóhelyekért látogass el partnerünk, a Felelős Gasztrohős oldalára!

12 fenn- és megtartható újévi fogadalom cégeknek
Az Újév lehetőség a változásra, jó alkalom, hogy nyitott fülekre találjanak azok az elköteleződések, amik fontosak számunkra és a cég imázsépítése szempontjából. A zöld fogadalmak magasabb célt képviselnek, és az ennek eléréséért tett minden apró lépés összeköti az embereket. Ha pedig a munkaadó áll ki a fenntartható célkitűzések mellett, melyek nem légből kapott greenwasher mondatok, amik néhány nap alatt köddé válnak, hanem gondosan felépített SMART célok, az olyan pozitív légkört teremt, mind a belső, mind a külső érintettek számára, amit nem helyettesít semmilyen évindító akció.

Csomagolásmentes boltok, mindenütt!
A Zero Waste forradalom úttörői a csomagolásmentes boltok, amik egy fenntartható kiskereskedelmi lánccal teszik elérhetővé a magánemberek számára a tudatos vásárlást. Szerencsére egyre több helyen találhatsz ilyen üzletet, vidéken is, sőt, sokan már házhozszállítást is vállalnak!

Céges ajándék, ami #nemszemét
Ahogy egyre inkább beleástuk magunkat a fenntartható ajándékokba, azt vettük észre, hogy sokkal több gondoskodás elfér egy jutazsákban vagy egy ajándékkártyán, mint egy celofán csomagban. Egy zero waste ajándékhoz ugyanis elsősorban ötlet kell! Ha pedig ötletelsz, az azt jelenti, fontosak számodra a munkavállalóid – és persze a bolygó is – és nem a lehető legegyszerűbben igyekszel letudni a karácsonyi ajándékozást, hanem a lehető legjobban.