Ha klímasemlegességről van szó, a vállalatoké a vezető szerep
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. augusztus 27.

Ha klímasemlegességről van szó, a vállalatoké a vezető szerep

A kormányok elmaradni látszanak a Párizsi Egyezmény célkitűzéseitől. Jeff Seabright, a Xampla vezetője szerint itt az ideje, hogy a vállalatok vegyék magukra a változtatás és az innováció felelősségét.

Jeff Seabright olyan óriásvállalatoknál dolgozott a fenntartható működésért, mint a Coca-Cola és az Unilever. Az IMAGINE összefogás alapítója, melynek tagjai felelős vezetők, akik hisznek abban, hogy létezik egyensúly a profitábilis vállalati szféra és a természeti értékek megóvása között. Cikkünkben az ő gondolatait közvetítjük.

Davos-ban, zárt ajtók mögött, a legszűkebb körben gyűlnek össze a politikusok és vállalkozók, hogy őszintén megvitathassák a globális kríziseket, a lehetséges megoldásokat és kifejthessék nézeteiket. Egy ilyen találkozón hangzott el az egyik legmagasabb rangú vezető szájából a mondat: „Gyerekkoromban a kormány mindkét kezével szilárdan fogta a gyeplőt, de most a vállalkozások ülnek a vezetőülésben, ők alakítják a jövőt.”

Régóta a világ vezetőitől várjuk a megoldást a környezeti problémákra. Az a feladatuk, hogy célokat tűzzenek ki, jogszabályokat vezessenek be és képviseljék az érdekeinket. A közelmúltban, a Virtual Climate Summit ülésén, Joe Biden bejelentette, hogy ebben az évtizedben 52%-kal a 2005-ös szint alá csökkenti az Egyesült Államokban az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt a célt tűzte ki, hogy Európa legyen a világ első klímasemleges kontinense, Boris Johnson pedig felszólította a jelenlevőket, hogy vegyék komolyan a klímaváltozást.


A virtuális találkozót 2021 márciusában tartották. Kép: iea.org

De azt már tudjuk, hogy ezek a bejelentések nem elegendőek. Azok az országok, melyek a káros gázok 30%-áért felelősek, még mindig nem haladnak a Párizsi Egyezményben kitűzött célok felé. Az Egyesült Királyságban például hónapok óta a háttérbe szorult a környezetvédelem, a globális műanyaghulladék mennyisége pedig 2030-ra a jelenlegi hatszorosára nőhet a becslések szerint, annak ellenére, hogy a probléma egyre nagyobb aggodalomra ad okot: már a meg nem született babák méhlepényében, a levegőben, amit belélegzünk, és az elfogyasztott élelmiszerekben is ott vannak a mikroműanyag szemcsék.

A világ vezetőinek kezébe adtuk az emberiség és a bolygó sorsát, pedig nem csak ők fogják az autó kormányát, melyben mindannyian ott ülünk. A vállalatok vezetőinek is vállalniuk kell a felelősséget, hiszen ők azok, akik gyorsabban, innovatívabban tudnak reagálni és haladni a zero kibocsátás felé vezető úton.

Néhány héttel ezelőtt néhány tech-óriás, mint például a Hewlett Packard Enterprise, a Facebook és a Microsoft elindított egy kezdeményezést, mely a karbonsemleges innovációk fejlesztői számára több száz szabadalmat tesz elérhetővé. A Low-Carbon Patent Pledge jelenleg 105 céget fog össze, melyek mindegyike elkötelezte magát a Párizsi Egyezmény mellett, ezelőtt 10 éve.

„Negyven éve dolgozom a fenntarthatóság területén, tudom, mekkora szerepe van a vállalati szférának – a kis- és a nagyvállalatoknak egyaránt. A régi cégek adaptálódni igyekeznek a változásokhoz, az újak pedig megteremtik ezeket”- írta Seabright, aki jelenleg az IMAGINE kollektíva csapatának tagja – és a szervezet egyik alapítója.

Az IMAGINE célja, hogy összefogja azokat a vállalati vezetőket, akik tenni akarnak a fenntarthatóságért. A kollektíva egyik eleme, a Fashion Pact például több mint 60 vezető divatmárka CEO-ját egyesíti, ezzel reprezentálja a teljes szektor több mint egyharmadát, ideértve a beszállítókat és a kiskereskedőket is. Közös céljuk az energiafogyasztás csökkentése, az erdőirtás elleni fellépés és a szükségtelen csomagolás felszámolása 2025-ig. Ahogy egyre több nagyvállalat csatlakozik az ilyen kezdeményezésekhez, úgy kerülünk közelebb a fordulóponthoz, amikor mindenkinek így kell tennie, ha nem akar lemaradni versenytársaitól.

„Bízom benne, hogy egyre több és több globális szervezet csatlakozik az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, és nemcsak tevékenységével, hanem befektetéseivel is gyorsítja a folyamatot. A davosi konferencián felszólaló tisztviselőnek igaza volt: már nem a kormányok kezében van a bolygó sorsa.”

A vállalkozások világszerte gyárakat, üzemeket, kutatóközpontokat és alkalmazottakat irányítanak, befolyásukkal és erőforrásaik megfelelő felhasználásával többet tehetnek egy nap alatt, mint egy kormány tíz év alatt. Megvan bennünk az a kollektív erő, az innováció, a rugalmasság és a felelősségérzet, hogy a változások mozgatórugói legyünk? Seabright szerint igen, és aki még nem használta ezt ki, az hamarosan piaci érdekekből is követni lesz kénytelen azokat, akik már igen.

Forrás: reutersevents.com

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. augusztus 27.

Iratkozz fel hírlevelünkre!