Hogyan lehetsz Zero Waste? – alapelveink a fenntarthatóságról
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. június 27.

Hogyan lehetsz Zero Waste? – alapelveink a fenntarthatóságról

Környezetbarát, hulladékmentes, zöld, zero waste. Mindegyik kifejezés ugyanarról szól: a megújulásról. Ez pedig nem azt jelenti, hogy előre meghatározott szabályok keretei közé kell bepréselnünk életünket, könyörtelenül megszabadulva attól, ami kilóg. A Zero Waste mozgalom elvei irányt mutatnak, amelyek mentén mindenki gondolkodhat azon, hogy ő mit tehet. Azért, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termelje, hogy a lehető legtermészetesebb anyagokkal takarítson, hogy a lehető legkevesebb károsanyagot bocsássa ki. És a lehető legkevesebb az esetek kis százalékában nulla.

Törekszünk a tökéletesre. Ha folyamatainkban hiányosságot találunk, teljes erőbedobással keresünk új megoldásokat, új ötleteket. Azonban mindig lesz mit fejlesztenünk, nem áltatjuk sem magunkat, sem ügyfeleinket azzal, hogy valóban láthatatlan lesz rendezvényeink lábnyoma. De törekszünk rá.

Bea Johnson könyve minden zero waste-követő bibliája. Olyan alapelveket fektet le, melyek betartása tényleg a lehető legkevesebb hulladék keletkezésével jár. Persze még neki is összegyűlik otthon némi szemét – de azért az évi egy befőttesüvegért igazán nem szólhatunk egy szót sem.

1. Utasítsd vissza!

Nem kell vele foglalkoznod, ha haza sem viszed. A hulladékkeletkezés legkönnyebb megakadályozása, ha nincs minek hulladékká válnia. Ne fogadd el a névjegykártyákat, a szórólapokat, sőt – megfelelő kommunikációval kiegészítve – ajándékokat is visszautasíthatsz, ha tudod, hogy otthon úgyis a kukában végeznék. Egészen rendhagyó dolgokat is vegyél figyelembe, olyanokat, amikre nem is gondolnád, hogy lehet nem kérni: ételdobozt, zacskót, szívószálat, szalvétát. Akármit nyújtanak feléd, kérdezd meg magadtól: tényleg szükségem van rá?


A cipő zacskó nélkül is cipő. Kép: Pexels.com

2. Csökkentsd a fogyasztásod!

Első lépésként ne változtass semmin: figyeld meg magad! Mi az, amit egy héten át nem használsz? Szelektáld ki ezeket az eszközöket, ruhákat! Amit lehet – pl. tusfürdőt, eldobható borotvát - azt használd el, de ne vegyél belőle újat! A konyhaszekrény tetején porosodó melegszendvicssütőnek biztosan örülni fog egyetemista unokaöcséd, a nem használt ruhákat pedig a Vöröskereszt vagy a Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontjain el tudod adományozni.

Ha mindentől megszabadultál, amire nincs szükséged, a következő lépés az, hogy ne vegyél belőlük újat. Tudatos vásárlóként mindig előre elkészített listával indulj boltba, és csak azt vidd haza, amit felírtál!

3. Használd újra!

Megfigyelted már egyes zsákoknak, amivel a boltokat járják a zöldülésre törekvők, milyen érdekes mintája van? A varrás, a gombok, az ismétlődő virágok kísértetiesen emlékeztetnek egy párnahuzatra. Merthogy azok.

Ne vegyél eldobhatót! Mindenre van alternatív, környezetbarát megoldás. Ha nem tudsz megszabadulni valamitől, vásárolj bioboltban vagy zöld alapítványnál! Sokaknak tabu a vászonzsebkendő, de még mindig vehetnek újrahasznosított papírból készült zsepit. A papírtörlőt régi pólókból, zoknikból törlőkendővé avanzsált rongyokkal helyettesítheted, a vattakorongot horgolt társaival, és így tovább.

Ha valamit pedig már nem tudsz rendeltetésének megfelelően használni, gondold újra a rendeltetését! Így lett a párnahuzatokból is bevásárlótáska.

4. Hasznosítsd újra!

Elkerülhetetlenül termelünk valamennyi szemetet, ez azonban még nem jelenti azt, hogy megdől a zero waste rendszerünk. Sokak számára ez az első – és nem ritkán az egyetlen – lépése a környezetbarát életmódnak, nekünk azonban csak a negyedik. Ha szükséged volt a termékre, nem tudtad pótolni mással és nem tudod újra sem használni, gyűjtsd szelektíven!


Egyes városokban a tejesdobozt is a papírhulladékok közé dobhatod. Nézz utána, nálatok is így van-e! Kép: Pexels.com

5. Komposztálj!

Sokszor olyan konyhai hulladékkal telik meg a szemeteszsákunk, ami valójában nem is szemét. A komposztálható szerves anyagok könnyen lebomlanak és tápanyagot nyújthatnak a földnek. Bár már beltéri komposztlehetőségeket is dobtak piacra, ezeknek az edényeknek az előállítása valószínűleg több kárt okoz, mint amennyi hasznot elérsz a komposztálással. Ha nincs kerted, és irtózol a szobában tevékenykedő gilisztáktól, keress közösségi megoldást!


Kertben a leghatékonyabb komposztálni. Ha társasházban élsz, alakítsatok ki közös komposztálót az udvarban! Kép: Pixabay.com

Forrás: Bea Johnson: Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste, 2013

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. június 27.

Iratkozz fel hírlevelünkre!