Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a fenntartható rendezvényekkel kapcsolatban. Mitől zöld egy esemény? Hol kezdődik a rendezvényzöldítés és hol ér véget? Milyen a fenntartható catering, vagy egy zöld menü? Hogyan kerül vissza a körforgásba a dekoráció? Mindenre válaszoltunk.

 

1. Mitől lesz fenntartható egy rendezvény?

Egy céges esemény attól lesz fenntartható, hogy a körkörösség és az 5R modell elve mentén tervezzük meg minden egyes elemét, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a maximális vendégélményt környezetbarát módon, a lehető legkisebb lábnyommal valósítsuk meg. Az elkerülhetetlen károsanyag-kibocsátást pedig hiteles partnerek segítségével semlegesítjük.

A gyakorlatban pedig úgy jelenik meg ez az alapelv, hogy a rendezvényszervezés minden területén átgondoljuk, milyen környezetkárosító eszközök, folyamatok, elemek azok, amikhez korábban hozzászokott a rendezvényipar, pedig van környezetbarát alternatívájuk.

 

2. Mik a zöld rendezvényszervezés területei?

  • Fenntartható helyszínmenedzsment
  • Lokális és szezonális catering
  • Kibocsátás-optimalizált logisztika
  • Természetes dekoráció és bérelt berendezés
  • Energiahatékony hang- és fénytechnika
  • Karbonsemlegesítés
  • Zöld edukáció és kommunikáció

 

3. Milyen egy zöld rendezvényhelyszín?

Elsősorban nyitott és olyan alapokra épült, mely képes befogadni és megvalósítani a zöld elvárásokat. A legoptimálisabb, ha a teljes működése fenntartható, és a mi rendezvényünk már ebbe a környezetbe tud belesimulni. Sajnos, ilyen kevés van. Sokkal gyakoribb, hogy egy régebbi, hagyományosan épült, hagyományos energiát, stb. használó épületbe költözik bele a fenntarthatóság szelleme. Ez többnyire a helyi alapanyagok beszerzésében, a környezetbarát tisztítószerekben és a műanyag száműzésében nyilvánul meg. Ha pedig olyan helyszínt választ az ügyfelünk, ahol ezek még nem bevett gyakorlatok, akkor mi visszük magunkkal az elveinket is. A fenntartható rendezvényhelyszínekről itt írtunk többet.

 

4. Hogyan lesz zöld a catering?

Ami szezonális és helyi, az általában fenntartható. Természetesen a szezonális és helyi zöldség-gyümölcs fenntarthatóbb, mint a szezonális és helyi hús. Viszont az avokádó, ami csak távoli vidékeken terem, már nem. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, és mivel mi nem vagyunk fenntartható catering-szakértők, a Felelős Gasztrohőssel dolgozunk együtt, amikor összeállítjuk a menüt, akik viszont azok. Ami biztos, hogy nem használunk műanyag tányérokat, evőeszközöket és szívószálakat.

Szintén a zöld catering része a maradékmentés, amit legjobban úgy tudunk megoldani, ha nincs maradék. Ehhez pedig pontos tervezés szükséges. Előre felmérjük, hogy hány személy érkezik a rendezvényre, és hogy mikor, így nem rendelünk feleslegesen reggelit azoknak, akik csak délután jönnek. A még fogyasztható maradékot pedig eladományozzuk, vagy elcsomagaljuk a vendégek és a személyzet számára.

Ha van rá lehetőségünk, vegán és vegetáriánus edukációval bővítjük a kínálatunkat, illetve folyamatosan keressük különböző igényeket kielégítő catering partnereinket. Így találtunk rá például a Planteen-re és a Roots Cateringre is.

 

5. Milyen fenntartható dekorációkkal dolgozunk?

Ha lehet, akkor semmilyennel! Olyan helyszíneket igyekszünk választani, amiket nem szükséges dekorálni. Ha pedig mégis dekorálunk, akkor növénydekorációkkal, bérelt bútorokkal és térelválasztókkal, illetve fénydekorációval dolgozunk. Igyekszünk elkerülni az új elemek legyártását és a lehető legtöbb eszközt visszajuttatni a körforgásba. A LED-fények, a fényfestés és a tűzzsonglőrök pedig minden esti rendezvényt feldobnak.

 

6. Mindenre van fenntartható megoldásunk?

Természetesen nincs. Ha valakinek van, szóljon! 🙂

Folyamatosan keressük az új partnereket és beszállítókat, akikkel együttműködve új fenntartható megoldásokat valósíthatunk meg – legyen szó a teljes rendezvény karbonsemlegesítéséről, zöld programokról és edukációról vagy egy-egy apró kreatív megoldásról.

Általában a szállítás és a vendégek érkezése az, amit nem tudunk zero waste megoldani. Ilyenkor kiszámoljuk az elkerülhetetlen károsanyag-kibocsátást és karbonsemlegesítjük a rendezvényt.

 

7. Mit jelent a karbonsemlegesítés?

Sokan sokféleképpen csinálják. Vannak, akik úgy szerveznek “karbonsemleges rendezvényt”, hogy egy hagyományos rendezvény után megvesznek egy projektet, amit egy külsős cég (remélhetőleg) megvalósít, általában egy külföldi területen.

Fontos, hogy a karbonsemlegesítés a folyamat vége. Ahogy a szelektív hulladékgyűjtés sem tudja megoldani a műanyag-problémát, a károsanyag-kibocsátást is elsősorban elkerülni kell.

Mi a MyForest Alapítvánnyal illetve a WWF Magyarországgal dolgozunk együtt. Kiszámoljuk, hogy mekkora összeggel kell hozzájárulnunk a projektjeikhez ahhoz, hogy ebből annyi fát ültethessenek, illetve akkora élőhelyet állíthassanak helyre, amennyi képes kiszűrni a levegőből a rendezvény során kibocsátott károsanyagokat, szakembereik pedig jóváhagyják a számításainkat. Mind a két szervezet helyi szinten valósítja meg a projektjeit, és bárki elmehet megnézni az elültetett fákat és helyreállított területeket.

 

8. Akkor most jó a faültetés vagy rossz?

Sokan beszélnek most erről, és jogos a kérdés. Semmiképpen sem rossz, de fontos, hogy tisztán kommunikáljunk róla. Tíz elületett fából egy fog felnőni, az is csak akkor, ha megfelelően gondozzák, ez pedig erőforrás-igényes. Ráadásul a fáknak nem a szén-dioxid megkötés a legfontosabb tulajdonsága.

Ettől független a fák elengedhetetlen részét képezik a körforgásnak, és hosszú távon valóban segítenek a karbonsemlegesítésben. Csak ehhez sokat kell belőlük ültetni, sokat kell őket gondozni, és sokat kell várni.

Átfogóbb megoldás tehát a WWF élőhelyrekonstrukciós-projektje, hiszen a helyreállított területek saját ökoszisztémával rendelkeznek, így az első pár év után már magukat tartják fenn. És mivel komplexebb, így drágább is, így van olyan ügyfél, aki a faültetés mellett dönt. És ez teljesen rendben van.

 

9. Csak teljesen zero waste cégeknek dolgozunk?

Nem. Nem csak azért nem, mert nem igazán léteznek, hanem azért sem, mert mi a rendezvényekért vagyunk felelősek, nem pedig a cégek teljes működéséért. Ezt muszáj volt előre leszögeznünk. Azért vagyunk felelősek, amin tudunk változtatni. Azt szeretnénk, ha minél szélesebb körben elterjedne a fenntarthatóság szemlélete, és igyekszünk rendezvényeink során átadni az értékeinket, melyek később az üzleti élet más területeire is könnyen átszivároghatnak. Lépésről lépésre haladunk, mert ez így fenntartható, és nagyon örülünk azoknak az ügyfeleknek, akik már elindultak ezen az úton.

 

10. Drágább egy fenntartható rendezvény, mint egy hagyományos?

Van erre egy mondásunk: a második zero waste rendezvényed olcsóbb lesz, mint az utolsó hagyományos volt. Mi nem gyártunk évről évre új molinókat, nem veszünk egyszer használható bútorokat, dekorációkat, nem nyomtatunk. Csak az fenntartható, ami minőségi, tehát hosszú az életciklusa, így a következő rendezvényeiden is fel tudod használni. Amire pedig nincs szükség, csak megszokásból lesz minden alkalommal az esemény része, azt mostantól nem kell megvenned (refuse – az 5R modell első eleme)!

 

+1: Hogyan jelenik meg a magánéletünkben a fenntarthatóság?

Mindenkinek máshogyan. Van, aki a kertjében komposztál, de olyan is, aki a konyhájában gyűjti a konyhai hulladékot és közösségi komposztálóba viszi el. Törekszünk előtérbe helyezni a növényi alapú ételeket, de nem mindenki vegán, és nem is célunk, hogy az legyen. Nem rendelünk ruhát online, 6000 kilométerről, és reméljük, hogy ez másoknak is alap, ahogy a szelektív hulladékgyűjtés is. És persze, sokat, rengeteget, a barátaink szerint talán túl sokat beszélünk a fenntarthatóságról!