
Ínyencek ez nektek szól: merész, helyi, fenntartható
Június 18-án ünnepeljük a fenntartható gasztronómia napját és ez minden évben felvet néhány kérdést az emberekben. Mi az a fenntartható gasztronómia? Miért olyan fontos, hogy ünnepeljük? Miért kell ezzel nekem foglalkoznom?
Mi az a fenntartható gasztronómia?
A gasztronómia az étel művészete. Utalhat egy adott terület étkezési kultúrájára, így sokszor a helyi konyhát és specialitásokat jelenti. A fenntarthatóság pedig annyit tesz, hogy olyan módon végezzük a tevékenységeinket, legyen az mezőgazdaság, halászat vagy akár a főzés, amivel nem pazaroljuk az erőforrásainkat és a jövőben is fenntarthatjuk a szokásainkat és módszereinket, mert nem károsak a környezetünkre és az egészségünkre sem.
A fenntartható gasztronómia tehát olyan konyhát jelent, ami helyi alapanyagokra épül, figyelembe veszi azok termesztési módját és az ellátási lánc minden elemét, ami lehetővé teszi, hogy eljussanak a termékek az üzletekbe és piacokra, majd a tányérunkra.
Miért olyan fontos, hogy ünnepeljük?
Mert a helyi ételek fogyasztásának olyan jelentős hatása lehet, ami megélhetést biztosít az embereknek, megváltoztatja a gazdaságot és megvédi a környezetet. Egy tavalyi kutatás szerint 2050-re több mint 9 milliárd éhes szájat kell etetnie a bolygónak, jelenleg pedig az élelmiszerpazarlás hatalmas mértéke nem sok jót ígér: a megtermelt ételek 1/3-a végzi a szemétben. Az óceánokat, erdőket és földeket lassan kimerítjük. Termelőként óvatosabban kell bánnunk a természeti erőforrásainkkal, vásárlóként pedig gondosabban kell választanunk.
Vásárolj piacokon, támogasd a helyi kistermelőket! Fotó: Bosnyák Téri piac
A helyi termékek vásárlása elősegíti a gazdasági fellendülést, hiszen a kistermelőket támogatod a választásoddal, ráadásul a kevesebb szállítás miatt nem termel az ellátási lánc annyi üvegházhatású gázt, mintha egzotikus gyümölcsöket vagy a nagyáruházak külföldről hozott termékeit vinnéd haza. Ha van kereslet a helyi élelmiszerre, akkor megerősödik a piac és még több embert láthat majd el.
Miért kell ezzel nekem foglalkoznom?
Pontosan azért, mert szereted a jó ételeket. A helyi piac támogatásával hozzájárulsz, hogy megőrizzük a kulináris gyökereinket: a hagyományos recepteket és a kultúrát, ami a magyar konyha alapjait adja. Arról nem is beszélve, hogy az igazán jó minőségű, finom alapanyagokat a helyi termelőknél találod meg.
Az elhízás és az egészségtelen táplálkozás korában nagyon fontos, hogy mindenki hozzáférjen az egészséges alapanyagokhoz, ehhez pedig stabil helyi gazdaságokra van szükség. Fotó: FAO/Sebastián Villar
Mit tehetsz egyénileg?
- Válassz helyit, vásárolj piacon!
- Ha utazol, akkor is a helyi konyhát részesítsd előnyben!
- Készíts hagyományos ételeket!
- Ne pazarold el az ételt!
- Ha étteremben eszel, válassz fenntartható vendéglátóhelyet – ebben a Felelős Gasztrohősök segítenek!
Forrás: http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1198076/

12 fenn- és megtartható újévi fogadalom cégeknek
Az Újév lehetőség a változásra, jó alkalom, hogy nyitott fülekre találjanak azok az elköteleződések, amik fontosak számunkra és a cég imázsépítése szempontjából. A zöld fogadalmak magasabb célt képviselnek, és az ennek eléréséért tett minden apró lépés összeköti az embereket. Ha pedig a munkaadó áll ki a fenntartható célkitűzések mellett, melyek nem légből kapott greenwasher mondatok, amik néhány nap alatt köddé válnak, hanem gondosan felépített SMART célok, az olyan pozitív légkört teremt, mind a belső, mind a külső érintettek számára, amit nem helyettesít semmilyen évindító akció.

Csomagolásmentes boltok, mindenütt!
A Zero Waste forradalom úttörői a csomagolásmentes boltok, amik egy fenntartható kiskereskedelmi lánccal teszik elérhetővé a magánemberek számára a tudatos vásárlást. Szerencsére egyre több helyen találhatsz ilyen üzletet, vidéken is, sőt, sokan már házhozszállítást is vállalnak!

Céges ajándék, ami #nemszemét
Ahogy egyre inkább beleástuk magunkat a fenntartható ajándékokba, azt vettük észre, hogy sokkal több gondoskodás elfér egy jutazsákban vagy egy ajándékkártyán, mint egy celofán csomagban. Egy zero waste ajándékhoz ugyanis elsősorban ötlet kell! Ha pedig ötletelsz, az azt jelenti, fontosak számodra a munkavállalóid – és persze a bolygó is – és nem a lehető legegyszerűbben igyekszel letudni a karácsonyi ajándékozást, hanem a lehető legjobban.