Ínyencek ez nektek szól: merész, helyi, fenntartható
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. június 11.

Ínyencek ez nektek szól: merész, helyi, fenntartható

Június 18-án ünnepeljük a fenntartható gasztronómia napját és ez minden évben felvet néhány kérdést az emberekben. Mi az a fenntartható gasztronómia? Miért olyan fontos, hogy ünnepeljük? Miért kell ezzel nekem foglalkoznom?

Mi az a fenntartható gasztronómia?

A gasztronómia az étel művészete. Utalhat egy adott terület étkezési kultúrájára, így sokszor a helyi konyhát és specialitásokat jelenti. A fenntarthatóság pedig annyit tesz, hogy olyan módon végezzük a tevékenységeinket, legyen az mezőgazdaság, halászat vagy akár a főzés, amivel nem pazaroljuk az erőforrásainkat és a jövőben is fenntarthatjuk a szokásainkat és módszereinket, mert nem károsak a környezetünkre és az egészségünkre sem.

A fenntartható gasztronómia tehát olyan konyhát jelent, ami helyi alapanyagokra épül, figyelembe veszi azok termesztési módját és az ellátási lánc minden elemét, ami lehetővé teszi, hogy eljussanak a termékek az üzletekbe és piacokra, majd a tányérunkra.

Miért olyan fontos, hogy ünnepeljük?

Mert a helyi ételek fogyasztásának olyan jelentős hatása lehet, ami megélhetést biztosít az embereknek, megváltoztatja a gazdaságot és megvédi a környezetet. Egy tavalyi kutatás szerint 2050-re több mint 9 milliárd éhes szájat kell etetnie a bolygónak, jelenleg pedig az élelmiszerpazarlás hatalmas mértéke nem sok jót ígér: a megtermelt ételek 1/3-a végzi a szemétben. Az óceánokat, erdőket és földeket lassan kimerítjük. Termelőként óvatosabban kell bánnunk a természeti erőforrásainkkal, vásárlóként pedig gondosabban kell választanunk.


Vásárolj piacokon, támogasd a helyi kistermelőket! Fotó: Bosnyák Téri piac

A helyi termékek vásárlása elősegíti a gazdasági fellendülést, hiszen a kistermelőket támogatod a választásoddal, ráadásul a kevesebb szállítás miatt nem termel az ellátási lánc annyi üvegházhatású gázt, mintha egzotikus gyümölcsöket vagy a nagyáruházak külföldről hozott termékeit vinnéd haza. Ha van kereslet a helyi élelmiszerre, akkor megerősödik a piac és még több embert láthat majd el.

Miért kell ezzel nekem foglalkoznom?

Pontosan azért, mert szereted a jó ételeket. A helyi piac támogatásával hozzájárulsz, hogy megőrizzük a kulináris gyökereinket: a hagyományos recepteket és a kultúrát, ami a magyar konyha alapjait adja. Arról nem is beszélve, hogy az igazán jó minőségű, finom alapanyagokat a helyi termelőknél találod meg.


Az elhízás és az egészségtelen táplálkozás korában nagyon fontos, hogy mindenki hozzáférjen az egészséges alapanyagokhoz, ehhez pedig stabil helyi gazdaságokra van szükség. Fotó: FAO/Sebastián Villar

Mit tehetsz egyénileg?

  • Válassz helyit, vásárolj piacon!
  • Ha utazol, akkor is a helyi konyhát részesítsd előnyben!
  • Készíts hagyományos ételeket!
  • Ne pazarold el az ételt!
  • Ha étteremben eszel, válassz fenntartható vendéglátóhelyet – ebben a Felelős Gasztrohősök segítenek!

Forrás: http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1198076/

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. június 11.

Iratkozz fel hírlevelünkre!