Kisokos a GVH-tól: így ne ess a greenwashing hibájába!
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. szeptember 16.

Kisokos a GVH-tól: így ne ess a greenwashing hibájába!

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több piacon is észlelte, hogy egyre elterjedtebb gyakorlat a termékek, szolgáltatások vagy a vállalkozás működésének környezetbarát, fenntartható jellegére utaló állításokkal történő népszerűsítése”– így indul az a 14 oldalas kisokos, ami a versenyhivatal tanácsait gyűjti össze ahhoz, hogy ne legyünk greenwasherek. Összefoglaltuk a legfontosabb pontokat!

A greenwashing, vagyis magyarul zöldre festés, olyan kommunikációs stratégiákat foglal magában, melyek a vállalkozást zöldebbnek tüntetik fel, mint amilyen valójában. Igen sok területen lehet magunkat zöldre mosni, nem is biztos, hogy mindig valótlant állítanak a greenwasher cégek. Ha például egy-egy apró zöld lépést arra használnak, hogy eltereljék a figyelmet a környezetszennyező működésükről, az is ebbe a kategóriába tartozik, ahogy egy jelzés, pecsét, címke vagy jelző nem megfelelő használata, illetve egy termék pozitív tulajdonságának az egész vállalatra való kivetítése is.

A fenntarthatósággal kapcsolatos állítások megfelelő, nem félrevezető, és bizonyíthatóan valós megfogalmazásához, illetve a tanúsító címkék helyes alkalmazásához ad tanácsokat a Versenyhivatal a dokumentumban, melyet itt érsz el.


Nem minden zöld, csak azért, mert ráírják!

A GVH tanácsai röviden összefoglalva a környezeti állításokkal kapcsolatban:

  • Fogalmazz egyértelműen és konkrétan!
  • Legyen világos és könnyen érthető az üzenet és a nyelvezet!
  • Tedd egyértelművé, hogy az állítás mire vonatkozik!
  • Ne túlozz!
  • Legyél specifikus!
  • Ne emelj ki olyan zöld jellemzőket, melyeket a jog garantál!
  • Tudd igazolni az állításokat!

A dokumentum példákat is felsorol olyan állításokról, melyek egyre trendibbek, azonban sokan nincsenek tisztában a valódi jelentésükkel, így mindenre ráhúzzák, amire csak lehet. Ilyen például az újrahasznosítható és az újrahasznosított – illetve az ezek közötti különbség -, a „mentes”, az organikus és a bio, a lebomló, és még sorolhatnánk. A dokumentum sorolja is!

Fontos útmutató ez minden olyan cég számára, aki komolyan veszi a fenntarthatóság témakörét – ha nem tartod be a szabályokat, könnyen úgy tűnhet, hogy piaci érdekekből ferdítesz, még akkor is, ha ez nincs így. A másik oldalról pedig laikusként is érdemes elolvasni a tanácsokat, hiszen segítenek felismerni – és elkerülni - a greenwasher cégeket!

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. szeptember 16.

Iratkozz fel hírlevelünkre!