Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen – otthon & rendezvényeken
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. szeptember 29.

Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen – otthon & rendezvényeken

A globálisan megtermelt élelmiszer 1/3-a a kukában végzi, ez évente 1,3 milliárd tonna kidobott élelmiszert jelent. Magyarországon háztartási hulladékaink negyede étel. Ezek a környezet és gazdaság szempontjából is döbbenetes adatok a világon mindenhol fontos kezdeményezéseket hívott életre. Minden piaci és magánszereplő érintett és nagyon sokat tudunk tenni a szám mérséklése érdekében.

A téma fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2019-ben az ENSZ szeptember 29-ét a Nemzetközi Élelmiszerpazarlás- és hulladékcsökkentés napjának nyilvánította.

A probléma sokrétű: a fejlődő országokban az infrastruktúra hiányosságai, a fejlettebb területeken pedig a háztartások pazarlása jelent nagyobb gondot. Ez tehát pont egy olyan kérdéskör, amire még annyira sem lehet az az egyén válasza, hogy „mégis mit tehetnék én, túl kicsi vagyok”, mint más környezetvédelmi kérdésre. Nagyrészt rajtunk, magánembereken és rendezvényszervezőkön múlik, hogy csökkenteni tudjuk-e a számokat.

Otthon és vállalati szinten is a pontos tervezés ami segítségünkre lehet, hiszen a zero waste életmód legfontosabb eleme, hogy előre tekintsünk és meglássuk, hol, mikor, milyen szituációban, mire lesz szükségünk.


Mindenből csak annyit vegyünk, amennyire szükségünk van és tároljuk úgy, hogy a lehető legtovább felhasználható maradjon! Ready made fotója a Pexels oldaláról.

Az élelmiszerpazarlás elkerülése otthonunkban nagyon könnyen megvalósítható, ha előre megtervezzük a menüt. Kövessük a következő pontokat!

  • otthoni készletek felmérése – minden vásárlás, tervezés előtt nézz körül otthon, esetleg tedd szem elé a közeli lejáratú termékeket, tervezd úgy a menüt, hogy azokat biztosan felhasználd a szavatossági idő lejárta előtt
  • menütervezés – otthoni és házon kívüli étkezések tartalmának, mennyiségének meghatározása
  • bevásárlás – csak a szükséges mennyiségű alapanyagot szerezzük be, ne dőljünk be a nagyobb kiszerelésű akciós termékeknek a boltban! Természetesen a folyamatosan használt termékekből megéri egyszerre nagyobb adagot venni, melyet biztosan felhasználunk mindennapjaink során (pl. tartós tejtermékek, szárazáruk)
  • fagyasztás és egyéb tartósítási eljárások – a legtöbb élelmiszer, főtt étel, kenyér, friss fűszernövény, gyakorlatilag majdnem minden fagyasztható, akár kisebb adagokban, vagy egyéb eljárásokkal (befőzés, fermentálás, kompótfőzés) tartósítható
  • maradék, nem használt étel adományozása – számtalan helyszínen működnek az országban olyan pontok és szervezetek, akik örömmel fogadják a megmaradt élelmiszereket. A Re-Formáló Egyesület Enni adok dobozaibapéldául akár egy üveg lekvárt vagy egy csomag tortillát is beletehetsz, egy dologra figyelj: ha házi készítésű terméket tartalmaz a doboz,tüntesd fel az elkészítés dátumát!


Az „Enni adok dobozokba” bárki betehet élelmiszert, a rászorulók pedig kivehetik belőle, amire szükségük van.

Hogy néz ki mindez a rendezvényeken?

Egy több száz fős eseményen sokkal nehezebb megvalósítani a fenti pontokat, de nem lehetetlen!

  • Menütervezés – tudjuk, hogy a hatályos előírások szigorúsága miatt, igencsak korlátozott azoknak az ételeknek a köre, melyeket teljes biztonsággal szállíthatunk a rendezvény után, ezért kiemelten fontos, hogy a könnyen romlandó ételeket igyekezzünk kiiktatni a catering kínálatából.
  • Létszámoptimalizálás – pontos vendéglétszám monitorozás, étkezésenként, az előzetes regisztráció során
  • Helyszíni kommunikáció – amennyiben vendégeinket informáljuk arról, hogy a maradékot rászorulóknak visszük el, biztosan szívesebben működnek velünk abban, hogy inkább többször kevesebbet szedjenek a büféasztalról, így segítve munkánkat, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétben.
  • Felelős kijelölése, szállítás egyeztetése – Mivel előre tudjuk milyen rendezvényünk lesz, milyen típusú maradék keletkezhet, jelöljünk ki egy felelőst, aki a cateringgel egyeztet és kidolgozza a maradék elszállításának logisztikáját. Mi a Budapest Bike Maffiátólkértünk segítséget ebben.


A Budapest Bike Maffia többek között ételosztással is foglalkozik.

Amennyiben többet szeretnél tudni arról, mit tehetsz rendezvényeden az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében, innentudsz egy hasznos útmutatót letölteni. Piaci szereplőknek pedig hasznos segítség lehet a különböző iparágakra lebontott útmutatókletöltése.

Források: www.un.org

masfelfok.hu

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. szeptember 29.

Iratkozz fel hírlevelünkre!