MyForest, YourForest, OurForest: így menthetik meg a közösségi erdők a világot
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. június 15.

MyForest, YourForest, OurForest: így menthetik meg a közösségi erdők a világot

Az ipari forradalom előtti időszakhoz képest erdőink harmadára csökkentek, miközben szén-dioxid kibocsátásunk sokszorosára nőtt. A CO2 üvegházhatású gáz, így igen nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. A fák azonban megoldást jelenthetnek a problémára: a vegetációs időszakban felszívják és megkötik a szén-dioxidot: hogy hogyan, arról ebben a cikkünkben részletesebben is olvashatsz. Azonban jelenleg túl kevés erdőnk van, és túl magas a légszennyezettség, így nem képesek tartani a lépést.

A MyForest szervezetet Gayer Zoltán álmodta meg és dr. Pásztor Miklós hozta létre. A csapat további tagjai, Sywa Ágnes, Erdei István, Rimóczi Oszkár, Harcos Andrea és Drahos Tamás mind személyes indíttatásból csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ők tűzték ki maguk elé a célt: összefogják az embereket, és addig ültetnek és gondoznak újabb és újabb fákat, ameddig el nem érik, hogy az erdőállomány képes legyen semlegesíteni az emberiség szén-dioxid kibocsátását. Hogy ez mégis hány fát jelent? Kétszázat, minden földi lakos után.

Mit tehetünk?

A MyForest közösségi erdőket ültet, földtulajdonosok által felajánlott területekre, magánszemélyek által felajánlott pénzből. Ha te is hozzá szeretnél járulni a saját 200 fád elültetéséhez, pár gombnyomással megteheted a weboldalon keresztül. A neved felkerül a támogatók listájára, a fádat vagy fáidat pedig gondozhatod te, de az alapítvány csapatára is bízhatod nevelgetésüket.

Cégként pedig még többet tehetünk: minden rendezvényünkön a hulladékmentességre törekszünk, zero waste elveink viszont a károsanyag-kibocsátás semlegesítésére is kiterjednek. Van, hogy nincs más megoldás: egyes elemeket autóval kell szállítanunk. Ilyenkor fordulunk partnerünkhöz, a MyForesthez, hogy a szakemberek segítségével kiszámolt szén-dioxid kibocsátásunkat annyi fa ültetésével semlegesítsük, amennyit képes lesz felszívni az adott mennyiséget. Így visszaadjuk bolygónknak azt, amit elvettünk tőle.

A szervezet egyelőre Magyarországon működik, de hosszú távú tervei között szerepel, hogy nemzetközi szintre emeli munkáját. Eddigi projektjeik során majdnem 60 ezer fát ültettek, egy fa élete során közel 20 millió köbméter levegőt képes megtisztítani, zárt állományban pedig még ennél is többet. Ahogy a fák is erdőként a leghatékonyabbak, úgy mi is akkor tehetünk a legtöbbet, ha összefogunk. Így lesz a sok facsemetéből sok közös erdő, a közös erdőkből pedig egészséges bolygó.

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. június 15.

Iratkozz fel hírlevelünkre!