Nyakunkon a vakcina-konfliktus
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. május 06.

Nyakunkon a vakcina-konfliktus

Az irigység természetes reakció, amikor mások lehetőséget kapnak arra, hogy biztonságban legyenek, mi pedig nem. Egy évvel a COVID-válság kitörése után oltást kapni olyan, mint megtalálni Willy Wonka aranyjegyét. Mindenki szeretné, mindenki úgy gondolja, hogy megérdemli és hajlamos eluralkodni rajta a féltékenység, amikor ismerősei arról posztolnak, hogy ők már túl vannak az első adagon, vagy akár mind a kettőn. Ez egy újfajta konfliktus-helyzet, nincs precedens, amihez a HR-esek nyúlhatnának. Hogyan segíthetnek elsimítani a dolgozók közti oltás-feszültséget?

A legtöbb országban az oltási programot az egészségügyi dolgozókkal, az idősekkel és a krónikus betegekkel kezdték, mostanra azonban már fiatalabb és egészséges ismerőseink is megkapták a vakcinát. Azok, akik regisztráltak, de még nem kerültek sorra, elkerülhetetlenül elgondolkodnak azon, hogy „ők miért, ha én nem?” Ráadásul sokan kiskapukat keresnek és találnak, amitől még idegölőbb lesz a várakozás.

Nyilvánvaló, hogy a vakcina-irigység egy valós probléma, amivel foglalkozni kell. Az emberek, akik betartották a szabályokat és otthon maradtak, úgy érzik, jár nekik a szabadság jutalma.


„Őt miért, ha engem nem?” Fotó: Pexels

„Emberi dolog, hogy vágyunk azokra a dolgokra, amit mások megkaphatnak” – magyarázta Jessi Gold, pszichiáter és egyetemi professzor a Huffpost-nak.

„Az oltóanyag mennyisége korlátozott, ez pedig még vonzóbbá teszi az elménk számára, ez egyszerű pszichológia. Ha pedig nem kapjuk meg, és más igen, akkor féltékenyek leszünk” – mondta a pszichiáter.

Természetes és emberi érzés tehát az irigység, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy hasznos. A negatív érzelmek még nehezebbé teszik a Covid-helyzettel való küzdelmet. A szakértők szerint van a féltékenységnek egy, kifejezetten a munkával kapcsolatos aspektusa. A beoltottak vissza tudnak térni a munkavégzés régi kerékvágásába, üzleti utakra mehetnek, találkozhatnak az ügyfelekkel és összességében több lehetőségük van arra, hogy lenyűgözzék főnöküket. Ez az a pont, ahol a vezetők javíthatnak vagy ronthatnak az elharapódzó vakcina-irigységen.

„Az, hogy körülötted egyre több embert beoltanak, téged pedig nem, hatalmas stresszt okoz” – magyarázta Greg Button, a globális egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Korn Ferry elnöke. „Felerősödnek a járvány okozta félelmek is: pont én leszek az, aki nem tud gondoskodni a családjáról, mert nem tudom jól végezni a munkám?”

A járvány gazdasági és társadalmi megrázkódtatásai a munkahelyi stressz többszörösére növelték – a Korn Ferry egyik tanulmánya szerint a munkavállalók közel kétharmada érzi úgy, hogy több munkahelyi stressz éri, mint öt évvel ezelőtt. Még a pozitív hírek is, mint amilyen a nyájimmunitáshoz való közelítés, szorongást és a lemaradás érzését váltják ki a várólistásokban.


Még a pozitív hírek is negatív hatással lehetnek. Fotó: Pexels

Természetesen nem mindenki irigykedik a beoltottakra. Bár az oltásra várók száma tavaly óta növekedett, Amerikában például még mindig az emberek 13%-a nem tervezi beoltatni magát, 7%-a pedig csak akkor, ha feltétlenül szükséges. Ez pedig újabb kihívást jelent a cégek számára: lassan el kell kezdeniük tervezni a visszatérést, és eldönteniük, hogyan kezeljék azokat a dolgozókat, akik nem oltatnak.

A következő hónapok fő kihívása azonban minden bizonnyal az oltottak és az oltásra várók közötti szakadék kezelése lesz. A szakértők tanácsa az, hogy ne származzon semmilyen hátrányuk azoknak a munkavállalóknak, akik még nem kapták meg az oltást. Az üzleti utak és az irodák megnyitása talán még várhat.

Források: huffpost.com, .kornferry.com

Ha szeretnél többet megtudni a vakcináról és arról, hogyan segíthetsz munkavállalóidnak túljutni a Covid okozta problémákon, töltsd le prezentációnkat!

Letöltés

 

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. május 06.

Iratkozz fel hírlevelünkre!