Nyári kihívás kezdőknek és haladóknak – Műanyagmentes július
Vissza a cikkekhez
Körmendy Panka - HighVibes
2020. július 01.

Nyári kihívás kezdőknek és haladóknak – Műanyagmentes július

A kezelhetetlen mennyiségű műanyaghulladék korunk egyik legégetőbb problémája. Az egyszerhasználatos műanyagok utóéletéről mindenki hallott már, ezek legnagyobb része az óceánokban, élővizeinkben köt ki, majd tovább aprózódva jó eséllyel elfogyasztjuk őket egy ízletes tengeri fogás keretein belül - miután a tengeri élőlények lenyelték. Tömeges pusztulást okoznak továbbá azzal is, hogy az állatok beleakadnak a vízben úszkáló bevásárlószatyrokba, halászhálókba. Gondoljunk csak a nagy sikerű PET Kupa kezdeményezésre: a Tiszából kihalászott műanyag mennyisége egyértelműen jelzi, hogy cselekednünk kell, azonnal.

Az 5R elvét követve a legnagyobb hangsúly itt a visszautasításon és a fogyasztás csökkentésén van. Napjaink, étkezéseink, vásárlásaink tervezésével az egyszerhasználatos, eldobható műanyagok használatát szinte teljes egészében ki tudjuk iktatni életünkből.

Kiindulásként tanulságos lehet, ha kiborítjuk a szemetest és megvizsgáljuk, mik azok a csomagolóanyagok, műanyagok amiket ki tudunk váltani többször használatos termékekkel. Ha látjuk, mik a leggyakrabban használt műanyagok a háztartásunkban, könnyebben át tudjuk gondolni, milyen számunkra kivitelezhető lépéseket tudunk beépíteni mindennapjainkba ezen termékek elhagyására vagy helyettesítésére.

Mindenekelőtt azonban van egy fontos elv, amit érdemes betartani. Amennyiben jól működő, használható műanyag dobozaid, egyéb termékeid vannak a háztartásodban, azzal teszed a legjobbat, ha élettartamuk hosszáig használod őket. Nem kell hirtelen kidobni mindent, és lecserélni fém- vagy üveg dobozokra. Ez egy út, amin ha elindulsz és kifutnak otthonodból ezek a termékek, következőre biztosan nem választasz ilyen dobozt, de amíg tudod, használd és javíts meg mindent!

Vásárlás közben:

 • Kerüld az impulzusvásárlást. Sokkal könnyebb csomagolásmenetesen vásárolni, ha pontosan tudod, mit szeretnél venni, és azt hol tudod beszerezni.
 • Szokj rá a piacozásra! A nyár a legjobb időszak arra, hogy elkezdj piacra járni, ahol csomagolás nélkül tudsz sokkal szebb és finomabb idényzöldségeket és -gyümölcsöket beszerezni, mint egy szupermarketben. Megkóstolhatod, válogathatsz, inspirálódhatsz és beszélgethetsz a termelőkkel, amit egy boltban sosem tudnál megtenni. Aki egyszer rászokott, garantáltan függő lesz.
 •  Válassz olyan termékeket, melyek papírba vagy üvegbe vannak csomagolva. A csomagolás komposztálásával vagy újrahasznosításával nagyon sokat tehetsz.
 • Kísérletezz! Legközelebb próbálj ki egy kézzel készült, papírba csomagolt szappant a műanyag flakonos verzió helyett és meglátod, milyen könnyen tudsz máris kiiktatni egy rendszeresen vásárolt és kidobott műanyag flakont. Haladók kiszámolhatják ezzel hány műanyag flakontól mentik meg a Földet egy év alatt!
 • Töltsd újra! Számos csomagolásmentes boltban és zöldboltban van lehetőséged mindenféle háztartási tisztítószer újratöltésére. Ez nagyon jó megoldás annak, aki nem szeretne otthon kísérletezni a környezetbarát tisztítószerekkel, de nem szívesen venne meg és dobna ki minden hónapban több tisztítószeres flakont.
 • Mérd ki! A csomagolásmentes boltokba érkezz listával és dobozokkal felszerelve. Az sem baj, ha nem vittél tárolót: sok helyen ingyen elvihető dobozokkal is készültek. Mindenféle száraz árut (rizs, köles, hüvelyesek, lisztek, tészták, stb.), fűszert, olajat és ecetet tudsz itt venni. Ezeknek a minden háztartásban előforduló alapélelmiszereknek és egyéb termékeknek a csomagolása szintén jelentős részét képezi a folyamatosan újratermelődő háztartási hulladéknak.

Útközben:

 • A vendéglátóhelyeken rendeléskor jelezd, hogy nem kérsz szívószálat!
 • Étteremben nyugodtan kérhetsz csapvizet vagy üveges vizet a PET palackos megoldás helyett
 • Ha csak teheted, fogyassz helyben, vagy vigyél magaddal saját, környezetbarát csomagolóanyagot az ételnek! Gondolkodj előre! Megéri egy sietve bekapott gyros tálért a doboz, műanyag evőeszköz és zacskó, ami jó eséllyel az utolsó falatot lenyelve máris a kukában végzi?
 • Vigyél magaddal kulacsot és nézd meg az alábbi térképen, hol tudod azt újratölteni
 • A legjobb megoldás természetesen, ha otthon főzöl, és az ebédet, szendvicseket előre elkészíted és dobozban vagy többször használatos szalvétába csomagolva magaddal viszed.

Kedvenceink:

Víz - Gyönyörű kulacsok és fém szívószálak, melyek itthon is több helyen beszerezhetőek.

Ebéd – Partnerünk a Felelős Gasztrohős Dobozközösségének csodálatos fém dobozai, melyet könnyű tisztítani és nagyon praktikusak.

Amennyiben tényleg útközben eszel, a kedvenc barátod lehet ez a szuper vilka:


A shamobags.com terméke

Szendvics – a fóliákat teljes mértékben kiválthatod útközben, és a hűtődben is ezzel a szuper méhviaszos kendővel:


A pauza.hu terméke

Kávé -Visszaválható elviteles kávéspoharak koffeinfüggőknek a Cupler oldalán!

Zöldség – gyümölcs: Imádjuk a hálós zsákokat, amikben minden finomságot haza tudsz vinni a piacról!


Cottonbro fotója a Pexels oldaláról.

Pékáru - Ha nem vagy az otthoni kenyérsütés híve, ebben a zsákbante is nyugodt szívvel viheted haza a legfinomabb kézműves péksütiket.

Szatyor -  Amennyiben még nincs vászontáskád, ami összehajtva minden táskában minimális helyet foglal, akkor csinálj magadnak kedvet egy igazán szép, mintás darabbal, csak arra figyelj, hogy minimum 131-szer használd! Tehát igen, minden nap legyen nálad, sosem tudhatod! Természetesen a legtöbb háztartásban kis kutakodás után biztosan több vászonzacskót találunk, a legjobb megoldás, ha ezeket használod, amíg lehet és nem veszel új terméket.


Ready made fotója a Pexels oldaláról

Bevásárlás – A fővárosban és vidéken is sorra nyílnak a csomagolásmentes boltok, de sok piacon is tudsz saját dobozba, zsákba vásárolni. A plusz előnye ennek a típusú vásárlásnak, hogy tényleg csak annyit kell venned, amennyire szükséged van. Mi a Grammboltot, a Naeked Budapest, a Ligeti csomagolásmentesbolthálózat, vagy a Ne pazarolj!üzleteit ajánljuk!

 

Források:

ellenmacarthurfoundation.org

europarl.europa.eu

oceana.org

Vissza a cikkekhez
Körmendy Panka - HighVibes
2020. július 01.

Iratkozz fel hírlevelünkre!