Tanuljunk a legjobbaktól – Zero Waste úttörők
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. július 17.

Tanuljunk a legjobbaktól – Zero Waste úttörők

Bea Johnson Zero Waste otthon című könyvét mindenki olvasta, aki már belekóstolt a hulladékmentes háztartások világába, talán sokan meg is ijedtek, hiszen könyvből változtatni otthonunkat környezetbaráttá rémisztő feladatnak tűnik. Azonban rengeteg magyar, zöld influencert követhetünk, hogy lépésről lépésre vezessenek minket végig a zöld úton. Nemcsak otthon, hanem rendezvényeken, utazásokon és még éttermekben is.

Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohős szakmailag megalapozott tanácsokkal, tippekkel látja el a zöldülni vágyókat az élelmiszerek területén. Weboldalukon összegyűjtötték a fenntartható vendéglátóhelyeket, egészséges és környezetbarát ételek receptjeit és a zöld háztartás kialakításának alapjait. A Dobozközösség megalapítójaként tartós ételhordó dobozokat forgalmaznak, melyeket számos vendéglátóhelyen becserélnek neked egy újra – a rendelt étellel megtöltve. Így alakul ki a fenntartható doboz-körforgás: étel elvitelre, szemét nélkül! Emellett a gasztrohősök minden apróságra kiterjedő tanácsadást nyújtanak a HighVibes számára, hogy a kávészünettől a százfős vacsorákig, mindig zöldek lehessünk!

Tóth Andi – Háztartásom hulladék nélkül

Tóth Andi, a "Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre" című könyv szerzője YouTube csatornáján olyan ötleteket mutat be, melyek kezdő zero waste-követőknek segítenek, hogy könnyedén vegyék az akadályokat. Emellett blogján és Facebook oldalán is érdemes követni, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal lát el minket a háztartás minden területén.

Urbán Csilla – a Humusz Szövetség elnöke

A Humusz Szövetség egyik fő feladatának tekinti az edukációt, mind gyerekek, mind felnőttek számára. Emellett szelektív gyűjtéssel és közösségi együttműködések ösztönzésével is igyekszik lépésről lépésre közelebb jutni egy hulladékmentes világhoz. Instagram oldalukon pedig hasznos tippekkel látnak el!

Kump Edina – Hulladekmentes.hu

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója, az egyik legelső képviselője a Zero Waste mozgalomnak itthon, a téma igazi véleményvezére. Havonta egy tenyérnyi szemetet termel! Hogy hogyan, arról TED előadásokon, webinárokon és persze blogján számol be. A szakmailag megalapozott és tapasztalatokkal bővített tudása mellett webáruházában azokat az eszközöket is megtalálod, amik az elinduláshoz szükségesek.

Gózon Eszter – Zerowaste.blog.hu

Aki még csak ismerkedik a hulladékmentességgel, Gózon Eszter blogján megtalálja az alapokat. Instagram oldalán pedig a legegyszerűbb trükköket mutatja be, amikre nem is gondol az ember! Ételmaradék folpack nélkül, szendvicskészítés utazáshoz, répatárolás: mindenre van csomagolásmentes megoldás!

Pocsaji Csilla

Békéscsaba első csomagolás- és hulladékmentes boltjának tulajdonosa, aki megcáfolja azt a kifogást, hogy „kutyák mellett nem lehet”. Dehogynem! Ebben a cikkben elmeséli hogyan.

ZeroWasteMagyarország

Egy szemet gyönyörködtetű Instagram profil, mely igazán inspirál, hogy te is magad készítsd a vízkőoldót és újraszalvétába csomagold a zsemlét. A zwm.hu weboldalon pedig tájékozódhatsz a környezetszennyezéssel kapcsolatos aktuális hírekről, recepteket olvashatsz kozmetikumok elkészítéséhez és tippeket a fürdőszoba hulladéktalanításához vagy a csomagolásmentes vásárláshoz.  

Houweling Zsófia – zsebibogyo

Az akupunktőr, természetgyógyász és táplálkozási szakértő Houweling Zsófia Instagramon és YouTube-on osztja meg zöld tanácsait és kipróbált módszereit az egészséges és környezetbarát életmódról. Vegán étrendűeknek is érdemes követni!

Munkácsi Brigi

Munkácsi Brigi három gyerekkel is belevágott, és mára teljesen hulladékmentesen él, sőt, zero waste influencerként másokat is erre ösztönöz! Hogyan legyél fenntarthatóan divatos, hogyan lassíts le és hogyan wellnessezz otthon? Blogján megtalálod a válaszokat.

Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka – Ne pazarolj! bolt

Ha Budapesten csomagolásmentes boltot keresel, valószínűleg elsőre a Ligeti és a Ne pazarolj! üzletekre bukkansz rá. Ez utóbbi megálmodói és létrehozói Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka, akik gyermekkori barátok. Minden élelmiszer és háztartási áru csomagolás nélkül kerül a polcokra, a vásárlóknak kell vinnie saját dobozát, üvegét, tárolóját – persze ezek újrahasználható változatait az üzletben is meg tudod venni. Így mindenből pontosan annyit vihetsz haza, amennyire szükséged van, felesleges műanyag- és papírborítás nélkül!

Kocsis Dóra és Németh Edvárd – Talpalatnyi történetek

Otthonra már rengeteg ötletünk és megoldásunk van, de mi a helyzet az utazással? Fel kell adnunk a nyaralásokat? Dehogy! A simplicity fesztivál megálmodója, Kocsis Dóra, és párja, Németh Edvárd egy utazóblogot vezet, hogy megmutassa: világjárás közben sem kell szennyeznünk környezetünket! Óvjuk meg a Föld csodáit, hogy mások is láthassák őket!

Antal Éva – A vászonzsákos lány

Nincs hulladékmentes cikk a magyar Zero Waste mozgalom igazi úttörője, Antal Éva nélkül. A vászonzsákos lányt több mint 12 ezren követik Instagramon, és nem véletlenül: párjával 8 hónap alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek: mindannyian tudni akarjuk, hogyan! Vegán receptekkel és egyszerű megoldásokkal fűszerezve osztja meg velünk tapasztalatait, de a mozgalom miértjeiről is ír a patreon.com oldalán.

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. július 17.

Iratkozz fel hírlevelünkre!