Odavagyunk az olyan szerelemprojektekért, mint amilyen az Upsolut, ami két hihetetlen nő elkötelezett munkájából, a bolygó tiszteletéből és egy kreatív közösség erejéből nőtte ki magát, hogy új életet adjon a céges molinóknak, roll-upoknak, katalógusoknak, és bárminek, ami egyébként a kukába kerülne. Upcycling a HighVibes berkeiben!

 

Layer Enikő és Jeney Orsolya akkor találkoztak, amikor épp, egymástól függetlenül, úgy döntöttek: elég volt a környezetszennyezésből! És hamarosan meg is alapították az Upsolut Upcycling Ügynökséget, ahol olyan magyar alkotókat fognak össze, akik hulladékból készítenek új tárgyakat.

 

Mi az az Upcycling?

“Az upcycling vagy értéknövelő továbbhasznosítás során új funkciót adunk a feleslegessé vált, de nem eladományozható, nem megjavítható, nem újrahasznosítható anyagnak”– olvasható a cég weboldalán.

Ha az 5R modellre gondolsz (refuse, reduce, reuse, recycle, rot), ami alapján mi is dolgozunk, akkor az upcycling valahol a reuse és a recycle között helyezkedik el. Tehát van egy csomó 2021-es plakátod, ami már nem használható eredeti funkciójában (mert többé nem lesz 2021), így a következő lépés az lenne, hogy a papír szelektívbe dobod. Ehelyett azonban odaadhatod az Upsolutnak, és ők karácsonyi ügyfélajándékot csinálnak belőle. Vagy bármi mást, amit közösen kitaláltok.

Mit csinál az Upsolut?

Összehangolja a vállalatok kommunikációs erejét, upcycling tervezők kreativitását és a szakmai szervezetek szaktudását. A cég rendelkezésére álló belső hulladékából, az ügyféligényeket követve kitalálja és megtervezi, hogy mit készítsenek belőle és el is készíti azt vagy céges upcycling workshopokra terveznek elkészítendő tárgyakat. De olyan is van, amikor a felgyülelett céges reklámanyagokból CSR projekteket találnak ki a cég számára. Így születnek például céges katalógusokból bortasakok, gumimatracból füzérek vagy sátrakból biciklis táskák.

Upcycling_Upsolut

Hogyan segít mindez a rendezvényzöldítésben?

Most, hogy partnerünk lett az Upsolut, minden új ügyfelünknek felajánlhatjuk, hogy megszabadítjuk régóta tárolt, fölöslegessé vált hulladékaitól, és visszaforgathatjuk ezeket közös rendezvényeinkbe, ajándékként vagy akár a helyszín dekorációjaként. Így két legyet ütünk egy csapásra. Nem csak, hogy mi nem termelünk szemetet, de még azt is megmentjük, amit mások már megtermeltek.

Emellett az Upsolut nagyban leegyszerűsíti, hogy kivitelezőket találjunk szokatlan fenntartható ötleteinkre. Mint amilyen például az uszadékfából készített díjak , a gumimatracokból készített partidekor vagy a molinóból varrt díszek.

Alig várjuk a közös projekteket!