Úton a fenntarthatóság felé – Harley Davidson, Bank of the West, VF Corporation
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. december 04.

Úton a fenntarthatóság felé – Harley Davidson, Bank of the West, VF Corporation

Az, hogy egy termék vagy szolgáltatás környezetbarát, ma már nem egyedi előny (USP, unique selling point). A kis cégektől kezdve az ismert óriásvállalatokig egyre több piaci szereplő tekint átfogó értékként a fenntarthatóságra, eszerint alakítják át működésüket, választják ki befektetéseiket és fejlesztik termékeiket. Cikksorozatunkban elsősorban nagyvállalatokkal foglalkozunk: a közismertséggel ugyanis az útmutatás felelőssége jár, ezért kiemelten fontos, hogy a piacvezető szereplők is a fenntarthatóság felé haladjanak, a kisebb vállalati, szervezeti és egyéni kezdeményezések zászlóvivőjeként.

E-biciklik a Harley Davidsontól

A The Rewire nevet viselő 2020-as üzleti stratégia keretében igyekszik ésszerűsíteni működését a Harley Davidson, miközben ikonikus motorkerékpárjaik fogyasztását is korlátozni tervezik. A kitűzött cél 5 l/100 km, ami igen nagy változást jelentene! Ez azonban csak a fenntarthatósági jéghegy csúcsa lehet a 117 éves vállalat stratégiájában. A cég célcsoportjáról valószínűleg nem a környezetbarát termékek aktív keresői ugranak be elsőre, épp ezért komoly feladat elé néz a márka, ha elkötelezett motorosokat terel ebbe az irányba. Márpedig pontosan ezt teszi: amellett, hogy az új generációkra is gondol, már meglévő vásárlói számára is lehetővé teszi a kompromisszum nélküli környezetvédelmet. Mert egy Harley motor akkor is Harley motor, ha elektromos. Erről árulkodik a 2020 Live Wire modell, ami igen távol áll a környezetbarát termékek sztereotípiáitól.

Már meglévő közönségén kívül azonban új irányokba is nyit a Harley. Nem rég bemutatta a cég első elektromos kerékpárját, ami egyszerre testesíti meg a jövőt és képviseli a múltat: az elektromos biciklit ugyanis az első, 1903-ban piacra dobott Harley ihlette.

A motorkerékpár-gyártó cég ezzel a Serial 1 modellel egy fenntarthatóbb jövő felé nyit. A vállalat nem titkolt célja, hogy az új Harley-generációt az e-biciklik szeretetére nevelje, miközben nem veszíti el rebellis imázsát. A környezetvédelem ugyanis menő!

Egy bankkártya, ami tudatossá tesz

A kaliforniai Bank of the West állt elő a tudatosságra nevelő bankkártyával, aminek segítségével a használói nyomon követhetik, hogy vásárlásaik mekkora karbonkibocsátással járnak. Emellett a bank a kártyahasználatból származó bevételeinek 1%-át környezetvédelmi célokra fordítja.

Az idei évben a pénzintézetek is megérezték a világgazdaságra jellemző bizonytalanságot. A Bank of the West olyan megoldást keresett, melyben együtt dolgozhat a fogyasztókkal a környezetterhelés csökkentésén. A jótékony bankfióknak nincs számlavezetési díja, így tényleg bárki megteheti az első lépést a fenntarthatóság felé: tudatos fogyasztóvá válhat.

A bank a 1 Percent for the Planet non-profit szervezettel működik együtt a projekt során.

A Timberland ruhamárka anyavállalata parkokat épít

Talán a VF Corporation név hallatára nem ugrik be, melyik piaci szereplőről is van szó, de a ruházati márkákat, amik a cég alá tartoznak, már biztosan ismered: az EastPak, a JansSport, a Napapihri, a The North Face és a Timberland anyavállalatáról van szó. Az óriáscég olyan fejlesztésekbe fogott, ami a vírus idején különösen időszerű: városi parkokba fektet.


A VF Corporation márkái. Fotó: seekingalpha.com

Egy nonprofit szervezet kutatása szerint minden harmadik amerikainak, tehát mintegy 100 millió embernek nélkülöznie kell a zöld környezetet, mert nincs lakhelye közelében park. Ebből a száz millió főből 28 millió gyerek.

Ezért fogott össze a VF és a The Trust for Public Land. A ruházati márka fél millió dollárral támogatta a szervezet munkáját, ebből az összegből négy államban épülnek majd új parkok és bővülnek a régiek.

Forrás: triplepundit.com

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2020. december 04.

Iratkozz fel hírlevelünkre!