Well-being Best practice #2
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. július 20.

Well-being Best practice #2

Seres Niki – Telenor: A belső kommunikáció monitorán keresztül

Well-being brunch eseményünk szakértői alaposan megvitatták a HR szakma kihívásait, azonban sok olyan visszajelzést kaptunk tőletek, hogy több konkrét gyakorlati tippre lenne szükségetek.  Ezért indítottuk el Best Practice sorozatunkat, mely során gyakorló HR szakembereket kérünk fel vezető cégektől, hogy osszák meg, ők hogyan küzdenek meg a Covid-válsággal járó kihívásokkal.

Seres Niki neve nem ismeretlen a HR világában: a Telenor belső kommunikációs vezetője elismert szakértő és tréner, fő kutatási területe a motiváció, a megtartás és a munkavállalói élmény, illetve a jelenkor kommunikációs kihívásai. Nem is lehetne jobb tanulmánynak a szemtanúja, mint egy járványhelyzet.

 „A belső kommunikáció sokkal több, mint információátadás. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a kollégákkal, bevonjuk őket, elköteleződést építünk. Figyelünk arra, hogy a dolgozók jól legyenek, jól érezzék magukat a munkahelyükön és jól tudjanak együttműködni” – magyarázta Niki.

Az 1400 fős cég kultúrájának alapja a „people first” szemlélet, melynek fő motívuma az őszinteség és a bevonás. „Akkor tudjuk, hogy mire van szüksége a kollégáknak, ha van köztünk egy folyamatos párbeszéd. Hatékony, működő platformok kellenek, hogy valódi interaktivitást generáljunk. Amellett, hogy a vezetők és a belső kommunikációs csapat is mindig elérhetőek, több olyan eseményünk is van, ahol a munkatársak bátran és nyíltan kérdezhetnek. A HR vezetőnk havi/kéthavi rendszerességgel fórumot tart, a CEO-nk minden héten külön alkalmat dedikál a munkatársakkal való egyeztetésre.”

A probléma

A járvány megjelenése után kis idővel Nikiék érezték, hogy az online térben kezd szétesni a korábban gondosan felépített kultúra. „Éreztük, hogy a kollégák elfáradtak. Szótlanabbak lettek, nem kapcsoltak kamerát és egyre nehezebben tudtunk kapcsolódni egymással. A második hullám alatt a személyes traumák, a veszteségek is egyre több dolgozót érintettek, sokan képtelenek voltak megnyílni. Előfordult olyan is, amikor néhány kollégával javában folyt a napi szokásos kommunikáció és a hatékony munka, miközben nem tudtunk arról, hogy családi fronton a COVID következményeiből adódóan komoly egészségügyi problémákat kellett kezelniük.”

Egy ebben az időszakban készült belső munkavállalói felmérésben a dolgozók nagy százalékban azt jelezték vissza, hogy izolálódtak, nincsenek egyensúlyban, és emiatt akár nehezebben is teljesítenek. Előfordult, hogy magukba fordultak, nem beszélgettek és nem osztották meg egymással a problémáikat, pedig ha tudták volna, hogy nincsenek ezekkel egyedül, talán könnyebb lett volna megbirkózni a nehézségekkel.

A válasz

Garden Office

„Még az első hullám alatt, dolgozói kezdeményezés alapján létre hoztunk a Telenor Ház kertjében egy wifi-eléréssel rendelkező kültéri irodát, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között tudjanak dolgozni a kollégák.” A Garden Office sajátossága, hogy költséghatékonysági szempontok miatt alacsony anyagi ráfordítással készült, és több kollégak lelkes és hatékony munkáját dicséri.


A Garden Office

COVID Fórum

A Telenornál a karantén idején több ízben szerveztek a kollégáknak infektológust bevonó, és tapasztalatmegosztó fórumokat is. Az infektológus naprakész információkkal és tanácsokkal látta el a kérdező és érdeklődő munkatársakat, a tapasztalatmegosztó fórumon pedig a saját kollégáik meséltek arról, hogy ki mit, hogyan élt meg, és hogy kinek mi segített.A járványlegmélyebb bugyrában, Niki és munkatársai arra kérték a kollégákat, hogy aki szívesen beszámolna a többieknek arról, hogy min ment keresztül, bátran tegye meg. Voltak, akik nem értették, hogy miért van szükség a sok esetben szigorú biztonsági intézkedésekre, túlzónak tartották a maszkhasználatot, és úgy érezték, hogy el van túlozva a helyzet, miközben voltak olyanok is, akik testközelből élték át a vírus veszélyes oldalát.

„Azért beszélgettünk ezekről a nehéz helyzetekről, hogy aki volt olyan szerencsés, hogy nem találkozott a járvány árnyoldalával, az meghallgathassa azt, aki viszont komolyan nehézségen vagy traumán ment keresztül. Fontos, hogy a kollégák azonosulni tudjanak egymással és megértsék a másik helyzetét, álláspontját.”

Belső segítség

Amikor a rendszeresen kiküldött dolgozói elégedettségi kérdőív eredményei romlani kezdtek, Nikiék egy célzott mentálhigiénés kérdőívvel mérték fel a szervezet és a kollégák állapotát. Stresszkezeléssel, traumákkal kapcsolatos előadásokat tartottak, amiket több százan néztek meg. Ezzel párhuzamosan relaxációs hétfői napindítókat szerveztek, melyeken gyakorlati tippekkel segítették a kollégákat a napi stressz kezelésében. A felülről jövő kezdeményezések mellett pedig megkérték a munkatársakat, hogy segítsenek egymásnak: adják át azokat a rutinokat, amik nekik segítséget jelentenek. Így lett a Telenornak könyvklubja és mindfulness szakköre is.

Employee Assistant Program (EAP)

Az EAP keretében a dolgozók és a velük egy háztartásban élő családtagjaik szinte bármilyen problémával (pénzügyi, jogi, egészségügyi, lelki, magánéleti, stb.) kapcsolatban kérhetnek anonim segítséget egy forródróton keresztül. A céges tennivalókon túl a kollégákat számtalan probléma foglalkoztatja és nehezítheti meg a mindennapjaikat. Ezzel a programmal ezekben a kérdéses ügyekben szeretne a cég segítséget nyújtani.

Krízisből erő

Kifelé a harmadik hullámból, Endrei-Kiss Judit, a Telenor HR vezérigazható-helyettesénekközreműködésével egy olyan beszélgetéssorozat ötlete körvonalazódott, melyben arra szerették volna felhívni mind a saját dolgozóik, mind a szélesebb közönség figyelmét, hogy mit tanulhattunk az elmúlt másfél év viszontagságaikból. Judit és Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, félelemkutató Krízisből erő - az újranyitás lélektana” címen egy 5+1 részes online videósorozatothívott életre, melyben beszélgetőpartnereik történetein keresztül mutatták meg, hogy egy krízis nemcsak földhöz vágni tudja az embert, hanem felemelni is.

Ha szeretnél még többet megtudni a Telenor belső kommunikációjáról és a vállalati elköteleződés növelésről, keress meg minket és szívesen összekötünk Nikivel! Ha pedig te is megosztanád saját HR-es tapasztalataidat, írj Pankának a panka@highvibes.com e-mail címre!

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2021. július 20.

Iratkozz fel hírlevelünkre!