WHO: Tenni kell a klímaváltozás mentális terhei ellen
Vissza a cikkekhez
HighVibes
2022. szeptember 01.

WHO: Tenni kell a klímaváltozás mentális terhei ellen

A klímaszorongás valós jelenség, a természeti katasztrófák és a bolygó pusztulása pedig más mentális betegségeknek is melegágya, legyenek azok már létezőek, vagy hívja őket elő maga a környezeti krízis. A WHO is felismerte a problémát, és nemcsak felismerte, hanem egy 17 oldalas javaslatrendszert is kidolgozott a kezelésére.

„Az éghajlatváltozásnak egyre erősebb és tartósabb hatásai vannak az emberekre, ez pedig közvetlenül és közvetve hatással lehet a mentális egészségükre és pszichoszociális jóllétükre is” – kezdődik a WHO anyaga. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a klímakrízis a mentális egészség romlásához vezet.

Egy 2021-es globális kutatás során a 16 és 25 év közötti emberek 45%-a azt vallotta, hogy a klímaszorongás befolyásolja a mindennapi életét. Ugyanebben az évben az American Psychological Association is kiadott egy közleményt, melyben felhívja a figyelmet a problémára. Az APA meghatározása szerint akkor beszélünk klímaszorongásról, ha egy ember az éghajlatváltozással kapcsolatos hírekre „negatív érzelmekkel reagál, ideértve a félelmet, a haragot, a tehetetlenséget vagy a kimerültséget.”

Az éghajlatváltozás egy egyre növekvő globális válság, ami már most hatalmas méreteket öltött, és ha a világ tétlen marad, csak rosszabb lesz, írja a WHO. Az akut veszélyek mellett, amit a természeti katasztrófák jelentenek, hosszú távú, lassabb fenyegetések, az ökoszisztéma változása, az élelmiszer-és vízhiány, és a hely- és kultúravesztés is súlyos tényező.

Emellett pedig elmélyíti a mentális egészségügyi és pszichoszociális problémákat, szorongáshoz vezethet, elősegítheti új mentális betegségek kialakulását, és súlyosbítja a mentális betegségekkel élők állapotát.

A WHO adatai szerint jelenleg 1 milliárd ember él mentális betegséggel, miközben mindössze 13 szakember jut 100,000 emberre. A szervezet kiemelte, hogy a klímakrízis ezeken a számokon csak rontani fog.


A klímaváltozás és a mentális egészség összefüggés-rendszere. Forrás: World Health Organization (2022). Mental health and Climate Change: Policy Brief

Kétélű fegyver

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, az aktív remény, ami akkor keletkezik bennünk, amikor teszünk a klímaváltozás ellen, pozitív hatással is lehet a mentális egészségre. A WHO azonban kiemelte, hogy egyes szakértők szerint, az, hogy ezek az emberek belevetik magukat a probléma megoldásába, és szembesülnek annak mértékével, megintcsak káros hatással lehet rájuk. Ahhoz, hogy megtegyük a bolygóért, amit megtehetünk, értenünk kell, hogy mi zajlik a világban, ha viszont megértjük, könnyen lehet, hogy a tehetetlenség érzése minden aktív megküzdési stratégiát ellehetetlenít.

Nem kell, hogy a bőrödön tapasztald

Természetesen rengeteg negatív utóhatása van a természeti katasztrófák túlélői mentális egészségére nézve a klímaváltozásnak, azonban a WHO kevésbé látható összefüggéseket is felsorol. Ilyen például az ökológiai gyász, a tehetetlenség és a félelem, amit azok az emberek is érezhetnek, akik végignézik, ahogy pusztul a bolygó, de nem tapasztalják saját bőrükön az extrém eseményeket.

„Tehetetlenség, félelem és gyász

  • Azok, akik tanúi, ahogy az éghajlatváltozás hatásai lassan kibontakoznak, aggodalmat érezhetnek a jövővel kapcsolatban, valamint tehetetlenséget és szorongást is.
  • Vannak, akikben a veszteségérzet, a frusztráció hagy nyomot, hiszen úgy érzik, képtelen megállítani a katasztrófát, nem tehetnek semmit.”

A WHO javaslatai

A szervezet 5 lépésben foglalta össze a teendőket:

1. Az éghajlatváltozással foglalkozó politika integrálása a stratégiákba és a mentális egészségügyi rendszerekbe, a mentális egészséget és pszichológiai támogatást előtérbe helyező politikai rendszert (MHPPS) is ideértve.

2.  Az MHPPS integrálása az egészségügyi rendszerekbe és programokba.

3. Globális kötelezettségvállalásokra való építkezés.

4. Szektorokon átívelő, közösségalapú megoldások kutatása, a kiszolgáltatottság, a mentális problémák és a pszichoszociális hatások kezelése érdekében.

5. A mentális egészség és a klímaváltozás egészségügyi hatásainak kezelésére fordított költségvetés hatalmas hiányainak betöltése.

A WHO teljes anyagát itt éred el.

Vissza a cikkekhez
HighVibes
2022. szeptember 01.

Iratkozz fel hírlevelünkre!